Sucul de portocale nu trebuie să lipsească de la micul ...
Nivelul energetic al organismului se menţine ridicat cu sucuri de fructe, lapte degresat şi ceai verde
Ceaşca de cafea din fiecare dimineaţă este pentru mulţi dintre noi cea mai eficientă formă de energizare înainte de începerea unei noi zile de muncă. Nutriţioniştii citaţi de iVillage explică însă că există o alternativă la "doza" de cafea zilnică, şi anume o dietă corespunzătoare, compusă din fructe, lactate degresate, legume verzi, carne de pui, peşte sau curcan.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să eliminăm din dietă sucurile carbogazoase sau băuturile îndulcite. De asemenea, alimentele prăjite sau bogate în grăsimi ne fac să ne simţim obosiţi şi leneşi. Astfel, fructele şi legumele neprocesate sunt cele mai indicate pentru a avea o masă sănătoasă şi energizantă. "O dietă menită creşterii energiei trebuie să includă alimente bogate în grăsimi bune precum uleiul de măsline sau preparatele din peşte.
Ceaiurile energizante sunt de asemenea indicate persoanelor cu un program de lucru haotic. Două-trei căni de ceai verde pe zi trebuie incluse în orice meniu. De asemenea, nu pot lipsi fructele şi sucurile naturale, în special în prima jumătate a zilei, când organismul nostru are nevoie de cea mai mare cantitate de energie", a explicat nutriţionistul Adriana Beldie.
7 sfaturi pentru o alimentaţie corectă
Beţi cât mai multă apă, cel puţin opt pahare pe zi
Nu consumaţi băuturi acidulate sau cu îndulcitori
Luaţi suplimente de multivitamine
Nu mâncaţi prăjeli, chipsuri sau alimente bogate în grăsimi
Limitaţi consumul de alcool la un pahar pe zi
Dacă aveţi poftă de ceva dulce, mâncaţi un fruct
Nu săriţi peste principalele mese ale zilei sau peste gustări
Propunere de meniu, la alegere
Mic-dejun
1. Iaurt degresat amestecat cu fructe proaspete; un pahar de suc de portocale
2. O omletă din două ouă, făcută cu caşcaval degresat, legume şi şuncă slabă; o felie de pâine prăjită; o ceaşcă de suc de grepfrut
3. Cereale cu lapte degresat şi o banană; o felie de pâine prăjită cu unt de arahide; un pahar mic de suc de roşii
Prânz
1. Supă de legume; o felie de pâine din făină integrală cu brânză topită; un grepfrut; un pahar de lapte degresat
2. Sandviş cu pâine din făină integrală şi carne de curcan; spanac fiert; o mandarină; un pahar de lapte degresat
3. Sandviş cu pâine din făină integrală şi pui la grătar; o jumătate de ceaşcă de roşii tăiate; o portocală; un pahar de lapte degresat
Cină
1. 75g file de calcan; un cartof copt cu iaurt; 50g broccoli fiert; o piersică; un pahar de lapte degresat
2. 75g friptură la grătar; o porţie mică de paste cu legume; 100g spanac fiert; o pară; un pahar de lapte degresat
3. 75g pui cu orez la cuptor; o porţie de legume la grătar; două prune; un pahar de lapte degresat
Gustări
În cazul în care între mesele principale vi se face foame, puteţi apela la gustări. Nutriţioniştii afirmă că pentru a menţine ridicat nivelul de energie al organismului este nevoie să mâncăm din patru în patru ore câte puţin. Printre gustările indicate de specialişti se numără: nucile şi fructele uscate, merele, o porţie mică de lapte cu cereale bogate în fibre, o felie de pâine împreună cu un ou fiert sau iaurt.