Cercetătorii germani spun că tatuarea constituie modalitatea ideală de a administra un vaccin în organism, pentru că astfel se obţine un răspuns mai bun din partea sistemului imunitar, informează BBC.
Tatuajele s-ar putea dovedi o metodă utilă de a administra vaccinurile umane, inclusiv cele împotriva unor tipuri de cancer.
Unele vaccinuri împotriva cancerului s-au dovedit ineficiente în producerea răspunsului imunitar aşteptat atunci când a fost administrat sub formă de injecţie.
În timpul testelor pe cobai, tatuarea s-a dovedit a fi mai eficace în provocarea unui răspuns din partea sistemului imunitar.
Insolita metodă de vaccinare, subcutanată, a produs de 16 ori mai mulţi anticorpi decât o simplă injecţie intramusculară. Nivelul de anticorpi indică puterea răspunsului sistemului imunitar. O posibilă explicaţie este faptul că acul de tatuare provoacă o distrugere mai mare a ţesutului şi de aceea sistemul imunitar răspunde mai bine.
Tatuajele au jucat un rol important în cultura umană de mii de ani.
În urmă cu 100 de ani, tatuajele au devenit mai populare, odată cu inventarea maşinii electrice de tatuat, în SUA. Acest instrument de bază este încă utilizat în zilele noastre pentru realizarea desenelor corporale.
Cercetătorii spun, însă, că această metodă nu ar putea fi aplicată în cazul vaccinurilor specifice copiilor mici, pentru provoacă prea multă durere. Însă ar putea constitui o metodă de rutină pentru vaccinarea animalelor.