Diferenţe mari, naţionale şi regionale, de mortalitate provocată de maladiile cardiovasculare au fost detectate în Europa, mai multe ţări din nordul şi estul continentului înregistrând un număr de decese de 7 - 14 ori mai mare decât alte state, informează AFP.
"Ultimele cifre indică o schemă în evoluţie", a subliniat Jacqueline Müller-Nordhorn (Institutul de medicină socială, Berlin, Germania).
Cercetătorii au analizat decesele provocate de maladiile cardiace ischemice (angină pectorală, infarct) şi accidente vasculare cerebrale, pe anul 2000, la o populaţie cu vârsta cuprinsă între 45 şi 74 de ani.
Mortalitatea provocată de infarct este mai ridicată în Europa Centrală şi de Est, în timp ce Franţa, Portugalia, Italia şi Spania prezintă mortalitatea cea mai scăzută. Importante diferenţe au fost constatate în Germania, Marea Britanie şi Polonia.
Mortalitatea provocată de accidentul cerebral arată o schemă diferită. Aceasta este redusă în Europa de Vest, cu ratele cele mai mici în Elveţia, Franţa, Norvegia şi Spania. Ratele cele mai ridicate au fost înregistrate în Europa Centrală şi de Est, dar şi în zona mediteraneană, inclusiv în Grecia şi Portugalia, şi în unele regiuni din Spania şi Italia.
Italia, Spania, Portugalia şi Regatul Unit înregistrează diferenţe regionale "considerabile".
Un număr de factori de risc pot explica aceste diferenţe, spun cercetătorii: diferenţele socio-economice (venit, statut profesional), factori psiho-sociali (stres, depresie), factori de risc "clasici" (hipertensiune arterială, hiperlipidemie, exces de greutate), stil de viaţă (sedentarism, fumat), factori de mediu sau medicali.