Sucul de sfeclă roşie consumat zilnic poate combate hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista medicală Hypertension, preluat de bbc.co.uk.
Cercetătorii au descoperit că persoanele hipertensive care consumă zilnic o cantitate de 500 de mililitri de suc de sfeclă roşie beneficiază de o scădere importantă a tensiunii arteriale.
Ingredientul cheie pare a fi nitritul, care se găseşte şi în legumele verzi, precum spanacul şi salata verde, care reacţionează cu bacteriile din gură. În urma acestei reacţii au loc modificări chimice care au ca rezultat dilatarea vaselor de sânge şi, implicit, creşterea fluxului sangvin.
Cercetătorii de la spitalul St Bartholomew din Londra, autorii studiului, au recrutat mai mulţi voluntari sănătoşi. O parte dintre aceştia au fost rugaţi să bea o jumătate de litru de apă, ceilalţi au fost rugaţi să bea câte o jumătate de litru de suc de sfeclă roşie.
La o oră după experiment, participanţii la studiu care au consumat suc de sfeclă roşie au manifestat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. La 2 ore şi jumătate de la experiment, presiunea sistolică a subiecţilor care au consumat suc de sfeclă era cu 10 mm Hg mai scăzută decât cea a participanţilor care au băut apă. La trei ore de la experiment, presiunea diastolică a subiecţilor care au consumat suc era cu 8 mm Hg mai scăzută. La 24 de ore de la experiment, presiunea sistolică a celor care au băut suc era încă mai redusă faţă de cea a participanţilor care au băut apă, cu 4 mm Hg, în timp ce la cea diastolică nu s-au înregistrat diferenţe.
Anterior, s-a crezut că efectul protector asupra sistemului cardiovascular al vegetalelor bogate în nitrit se datorează conţinutului bogat de vitamine antioxidante sau de minerale de tipul potasiului.
Peste 25% din populaţia adultă mondială suferă de hipertensiune arterială, specialiştii estimând că cifra va creşte la 29% până în 2025. Hipertensiunea este cauza a 50% dintre maladiile coronariene şi a 75% dintre cazurile de infarct.
Numai în Marea Britanie, boala coronariană cardiacă ucide anual 110.000 de persoane.
Rezistenţa opusă de pereţii arteriali faţă de forţa de împingere şi elasticitatea arterelor face ca sângele să se găsească sub o anumită presiune, numita tensiune arterială.
( 7 feb 2008, 15:18:19