Demenţa este de trei ori mai frecventă în rândul persoanelor care au un deficit de acid folic, un tip de vitamina B care se găseşte în legumele verzi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii sud-coreeni, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry şi preluat de BBC.
Cercetătorii sud-coreeni spun că deficitul de acid folic triplează riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer şi a altor forme de demenţă, de aceea, recomandă persoanelor în vârstă să consume fructe şi legume bogate în acest element şi chiar să ia suplimente care să conţină această vitamină.
Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii autorităţilor din mai multe ţări de a fortifia făina şi pâinea cu acid folic.
Un nivel scăzut de acid folic a fost asociat cu spina bifida, un defect de naştere, una dintre principalele cauze ale paraliziei infantile, anencefalie, dar şi cu maladii cardiovasculare şi infarct.
Vitamina poate, de asemenea, să reducă nivelul de homocisteină, un aminoacid care se găseşte în sânge şi care este responsabil de degradarea creierului. Un nivel ridicat de homocisteină a fost asociat de experţi cu un risc ridicat de instalare a maladiei Alzheimer.
La studiul cercetătorilor sud-coreeni, care s-a desfăşurat în perioada 2001 - 2003, au participat 518 persoane cu vârste peste 65 de ani. Subiecţii au fost testaţi la începutul şi sfârşitul studiului pentru depistarea unei eventuale forme de demenţă. Cercetătorii au examinat şi nivelul de acid folic, de vitamina B12 şi de homocisteină din sânge.
Cei care, la începutul studiului, avea un deficit de acid folic, au prezentat de trei ori mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demenţă. În plus, cu cât nivelul de acid folic era mai redus, cu atât nivelul de homocisteină era mai ridicat.
La finalul studiului, 45 de persoane au fost diagnosticate cu demenţă. Dintre acestea, 34 sufereau de maladia Alzheimer, şapte - de demenţă vasculară şi patru -de alte tipuri de demenţă.
Vitamina se găseşte în legumele cu frunze verzi, leguminoase, portocale, căpşuni şi ficat, dar puţine persoane reuşesc să mărească nivelul de acid folic din organism doar prin intermediul alimentaţiei.
Doza zilnică recomandată de acid folic este de minim 200 de micrograme până la 1.000 de micrograme, fără a se face exces.
( 6 feb 2008, 17:03:53