Nu există persoană care să nu fi simţit la un moment dat o teamă excesivă şi inexplicabilă, de care se ruşinează şi pe care de cele mai multe ori nu o recunoaşte.
Aceste temeri inexplicabile au un impact considerabil asupra vieţii şi asta mai ales că unele dintre ele sunt de-a dreptul incredibile. De exemplu, "anuptafobia" este teama de a rămâne necăsătorit, "Caliginefobia", afectează persoanele care se tem de femei frumoase, "odontofobia" este teama de dentist, "coulrofobia" afectează persoanele care detestă clovnii, "octofobia" este denumirea ştiinţifică pentru frica de cifra opt, iar un caz cu totul aparte îl reprezintă "fobofobia", adică teama de fobii.
Alţii suferă de "disabiliofobie", teama de a rămâne în lenjerie intimă în faţa publicului, de "pupofobia", teama de păpuşi sau de "hippopotomonstrosesquipedaliofobi”, teama de cuvintele mult prea lungi.
Persoanele afectate de fobii au aproape întotdeauna o reacţie de anxietate în faţa unui stimul fobic, care se manifestă fie printr-o respiraţie accelerată, senzaţii de greaţă sau sufocare. Deseori această reacţie de anxietate poate lua forma unui atac de panică.
Toţi cei care încearcă să găsească explicaţii, simptome, leacuri şi mai ales doresc să zâmbească un pic de cele mai ciudate fobii pot accesa site-ul www.changethatsrightnow.com, care a întocmit o listă cu toate temerile cărora le poate cădea victimă o persoană.
Fobii nenumărate.
"Nu este chiar atât de neobişnuit să ai o fobie ciudată", este de părere psihologul Times Robert Endelmann. La fel de adevărat este că astfel de temeri nu au nimic de-a face cu mult mai grava agorafobie (spaţii deschise), claustrofobie (spaţii închise) sau arahnofobie (păienjeni).
În afara acestora, medicii au început acum să se confrunte tot mai frecvent cu cazuri de "Hyelofobie" sau "Hyalofobie", teama de sticlă, "Singenesofobie", teama de rude , "Socerafobia", teama de socri, "Cherofobia", teama de fericire sau "Chionofobia", teama de zăpadă.
La baza tuturor acestor patologii stau traume din copilărire sau adolescenţa. Există însă unele fobii, cum ar fi teama de întuneric sau de insecte, care datează încă de acum de mii de ani. "Astfel de fobii ar fi putut fi utile pentru strămoşii noştri", crede profesorul Endelmann.
La fel de adevărat este însă, că actualmente se confruntă cu temeri pe care strămoşii noştri cu greu ar fi putut să le cunoască. Este cazul xantofobiei, teama de culoare galbenă sau aulofobia, teama de flaut. Endelmann este convins de faptul că în zilele noastre ne confruntăm cu o adevărată obsesie de a "eticheta" orice lucru care ne provoacă discomfort, cum ar fi de exemplu "Cyberfobia", teama de computer sau de a lucra la calculator, un alibi bun pentru a nu merge la serviciu.