Persoanele care sforăie prezintă mai multe riscuri de a contracta o bronşită cronică, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii sud-coreeni, publicat în Archives of Internal Medicine.
La studiu, realizat de cercetătorii de la spitalul universitar Ansan din Coreea de Sud, au participat 4.270 de persoane - 52% bărbaţi şi 48% femei.
Studiul s-a desfăşurat în perioada 2001 – 2003, subiecţii fiind chestionaţi ulterior, o dată la doi ani, până în 2006.
314 dintre subiecţi au raportat, pe parcursul studiului, că au fost diagnosticaţi cu bronşită cronică.
După ce medicii au luat în calcul ceilalţi factori de risc, precum vârsta, statutul de fumător, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care sforăie regulat (de până la şase ori pe săptămână) prezintă cu 25% mai multe riscuri de a contracta o bronşită cronică faţă de cei care nu sforăie.
Persoanele care sforăie de peste şapte ori pe săptămână prezintă cu 68% mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu o bronşită cronică.
Asocierea dintre sforăit şi bronşită s-a manifestat mai puternic la subiecţii care nu au fumat niciodată şi care erau supraponderali.
Cercetătorii spun că încă nu au descoperit mecanismul acestei asocieri. Una dintre ipoteze este că „sforăitul şi apneea ar putea apărea în urma unor modificări structurale sau funcţionale pe căile respiratorii în urma unei inflamări”, spun cercetătorii, care adaugă că mai sunt necesare studii pentru a explica exact legătura dintre sforăit şi brionşită cronică.