Persoanele care suferă de diabet şi renunţă la doza zilnică de cafea sau ceai au mai multe şanse de a-şi ţine boala în frâu decât pacienţii care nu renunţă la cofeină, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, preluat de dailymail.co.uk.
Doza zilnică de cofeină contribuie la creşterea cu 8% a nivelului de zahăr din sânge, influenţând negativ efectele tratamentului administrat diabeticilor.
Autorii acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, sugerează că renunţarea la doza zilnică de cofeină poate contribui la un control mai bun al diabetului de tipul II, o boală care apare, de obicei, la vârsta a doua.
"Cafeaua este o băutură atât de comună în societatea noastră încât uităm că ea conţine o substanţă foarte puternică, aceasta fiind cofeina", spun cercetătorii.
"Studiul nostru demonstrează că o modalitate de a scădea glicemia este renunţarea la cafea şi alte băuturi ce conţin cofeină", mai spun cercetătorii.
La studiu au participat 10 persoane bolnave de diabet, care zilnic consumau cel puţin două ceşti de cafea. Nivelul zahărului din sânge se ridica cu 8% după îngurgitatea dozei de cofeină.
Cofeina se găseşte în cafea, dar şi în ceai, băuturi energizante sau ciocolată caldă.
Cofeina tulbură procesul prin care glucoza este răspândită în organism. De asemenea, cofeina ar putea fi responsabilă de eliberarea adrenalinei, care poate contribui la creşterea glicemiei.
Specialiştii mai spun că o dietă echilibrată şi exerciţiile fizice sunt elementele de bază în controlarea diabetului de tipul II.
Cel puţin 194 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de diabet, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization) prevede o creştere a numărului bolnavilor la peste 300 de milioane până în 2025.
Majoritatea acestora suferă de tipul II al bolii. În diabetul de tipul II, producţia de insulină scade sau organismul îşi reduce capacitatea de a folosi acest hormon.