O echipă de cercetători neozeelandezi şi japonezi au creat un soi de ceapă care nu provoacă lăcrimare, eliminând din bulb gena care îi face să plângă pe bucătarii din lumea întreagă, informează AFP.
Prototipul noului soi de ceapă a fost dezvoltat de un institut de cercetări agronomice neozeelandez.
Programul de cercetări a debutat în 2002, după ce specialiştii japonezi au descoperit în bulbul de ceapă gena care irită ochii.
"Iniţial, credeam că agentul care provoacă lacrimile era produs spontan, în timpul acţiunii de tăiere a cepei. Însă cercetătorii japonezi au demonstrat că agentul era, de fapt, controlat de o enzimă", a explicat Colin Eady, unul dintre cercetătorii neozeelandezi.
"Ştim cum să introducem ADN în ceapă, acest ADN având capacitatea de a dezactiva gena care provoacă apariţia lacrimilor", a adăugat acesta.
Descoperirea, prezentată la un simpozion organizat în Olanda, a fost foarte apreciată de specialişti. Colin Eady a fost vedeta revistei specializate Onion World.
Potrivit lui Eady, în ciuda faptului că un asemenea produs este foarte aşteptat pe piaţă, vor mai trece 10 - 15 ani până va fi comercializat.