Un cercetător american a dezvoltat un vaccin promiţător împotriva dependenţei de droguri care împiedică organismul să resimtă efectele acestor substanţe, informează AFP.
Vaccinul obligă sistemul imunitar să recunoască drogul ca pe un corp străin şi să-l atace, a explicat Thomas Kosten, profesor de psihiatrie şi neuroştiinţe la Colegiul de medicină Baylor din Houston, Texas, care lucrează la acest medicament din 1995.
Pacientul primeşte o versiune modificată a drogului asociată cu o proteină pe care corpul o recunoaşte ca fiind o ameninţare, a spus acesta. Organismul va începe astfel să fabrice anticorpi, a explicat cercetătorul.
Specialiştii speră că acest vaccin va elimina cazurile de recidivă atât de des întâlnite în rândul persoanelor dependente de droguri.
Rezultatele cele mai promiţătoare au fost constatate la cocaină, dar cercetătorii speră că acest vaccin să poată fi utilizat pe viitor şi împotriva dependenţei de metamfetamine, heroină sau tutun.
"Vaccinul diminuează progresiv cantitatea de cocaină care ajunge la creier", a spus Kosten. "Este un proces lent, iar pacienţii nu resimt efectele lipsei drogului", a adăugat acesta.
În cazul în care este utilizat drogul, "nivelul de anticorpi creşte treptat. Dacă se continuă utilizarea drogului, efectele acestuia vor fi din ce în ce mai slabe", a spus cercetătorul.
Testele au inclus o serie de cinci doze injectate în decursul unei perioade de trei luni, a spus Kosten. Însă vaccinul trebuie testat la scară mare înainte de a cere aprobarea autorităţilor în domeniu, a mai spus Kosten.
Un vaccin similar împotriva dependenţei de tutun este în curs de dezvoltare, mai multe companii de cercetători lucrând la diferite versiuni ale acestuia. Vaccinul conceput de Kosten împotriva dependenţei de o substanţă interzisă este însă cel mai avansat.