Persoanele care fac mai mult sport în timpul liber par cu cu zece ani mai tinere din punct de vedere biologic decât cele sedentare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de AFP.
La studiu au participat 2.401 perechi de gemeni, bărbaţi şi femei. Subiecţii au oferit informaţii despre nivelul de activitate fizică efectuată, statutul socio-economic şi statutul de fumător. De asemenea, cercetătorii au prelevat mostre de ADN de la fiecare subiect pentru a examina lungimea telomerilor din globulele albe.
Telomerii sunt markeri ai îmbătrânirii biologice care se găsesc în toate celulele şi care au rolul de a proteja cromozomii. Mai precis, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a împiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a întârzia procesul îmbătrânirii. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii devin din ce în ce mai scurţi, celulele nu mai sunt protejate şi, în cele din urmă, mor. Se estimează că lungimea telomerilor se reduce, în medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unităţi structurale.
Telomerii din mostrele prelevate de la persoanele care au efectuat mai puţină activitate fizică în timpul liber erau mai scurţi decât cei ai subiecţilor care făceau mai mult sport, au constatat cercetătorii.
Profesorul Lynn Cherkas, coordonatorul studiului, a indicat că asocierea dintre lungimea telomerilor şi nivelul de activitate fizică rămâne semnificativă chiar şi după ce s-a ţinut cont de factori de risc precum indicele de masă corporală (IMC), statutul de fumător, statutul socio-economic şi nivelul de activitate fizică de la slujbă. Subiecţii mai activi aveau telomeri cu lungime comparabilă cu cea înregistrată la persoanele mai tinere cu zece ani.
Cercetătorii cred că activitatea fizică previne un proces natural numit stres oxidativ, care afectează şi ucide celulele şi, implicit, contribuie la îmbătrânire.
Cercetătorii sunt de părere că activitatea fizică moderată, efectuată timp de 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, poate contribui la menţinerea sănătăţii organismului şi preveni îmbătrânirea.