Produsele congelate nu au fost văzute mult timp cu ochi buni de gospodine. Acum, când suntem presaţi de activităţile zilnice, acestea reprezintă soluţia salvatoare atunci când trebuie să preparăm repede ceva de mâncare.
Iată câteva sfaturi care vor ajuta gospodinele să pregătească produsele congelate.
Cumpărarea produselor
Primul lucru de care trebuie să ţineţi cont este acela că alimentele congelate trebuie cumpărate ultimele. Aşadar, atunci când vă aflaţi în supermarket ultima vizită trebuie să o faceţi la raionul dedicat produselor congelate. Cumpărându-le înainte de a vă îndrepta către casă, ele vor rămâne îngheţate până ajungeţi acasă. De preferat ar fi să aveţi la dumneavoastră şi o plasă izotermă, care oferă o bună conservare a alimentelor. Alegeţi pungile cu legume sau cutiile cu pizza aflate în partea cea mai de jos a vitrinelor frigorifice.
Reguli de conservare
Atunci când vă întoarceţi de la magazin, nu aşteptaţi prea mult timp pentru despachetarea cumpărăturilor. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să puneţi imediat la congelator produsele congelate. O dată ce acestea au început să se decongeleze, nu mai pot fi introduse în congelator. Niciodată nu trebuie să recongelaţi un produs decongelat! De asemenea, trebuie să ţineţi cont şi de performanţele congelatorului dumneavoastră. În cazul în care puterea de congelare este în jurul valorii de -6/-12 grade, alimentele congelate pot fi păstrate o săptămână, maximum două. Dacă temperatura din congelator este de peste -18 grade, alimentele congelate pot fi păstrate mai multe luni, respectând data-limită de valabilitate înscrisă pe pachete.
Arta decongelării
Pentru a prepara aceste produse, nu este nevoie ca acestea să fie decongelate în prealabil. Există şi alimente care trebuie decongelate înainte de a fi gătite. Este vorba despre fructe, brânzeturi, bucăţile mari de carne precum puii întregi, crustaceele, produsele de patiserie sau pâinea. Acestea se scot din congelator şi se ţin în frigider până se decongelează. Procesul poate fi accelerat prin folosirea cuptorului cu microunde timp de câteva minute, după ce a fost setat pe funcţia de decongelare. În oricare din cazuri, citiţi şi respectaţi sfaturile de preparare de pe pachet.
Bune pentru sănătate
De ce sunt considerate benefice pentru sănătate produsele congelate? De exemplu, legumele congelate conţin aproape tot atâtea vitamine şi minerale precum cele proaspete. Congelarea, cea industrială, nu cea practicată acasă, face ca produsele să-şi păstreze calităţile nutriţionale deoarece sunt prelucrate foarte rapid, timpii între culegere, spălare şi congelare fiind extrem de mici. Se ştie că aerul şi lumina distrug vitaminele conţinute de fructe sau legume, astfel că legumele proaspete din pieţe sau din magazine îşi pierd o parte din vitamine în perioada cuprinsă între momentul culegerii şi cel în care au ajuns în bucătăria dumneavoastră, lucru care nu se întâmplă în cazul celor congelate. Alt avantaj al produselor congelate este acela că pot fi păstrate mai mult timp.
Extrem de practice
Produsele congelate sunt extrem de practice. În cazul în care sunteţi presat de timp, aveţi nevoie doar de câteva minute şi masa este gata. Lasagna, musaca, peşte, cartofi sau şniţele, toate se pot afla pe masa dumneavoastră cât aţi bate din palme. Puteţi acorda timpul pe care îl doriţi preparării unei fripturi, în timp ce garnitura pentru aceasta va fi gata în două-trei minute.