Persoanele cu vârsta de 44 de ani sunt cele mai vulnerabile în faţa depresiei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în 80 de ţări de o echipă de cercetători americani, publicat în Social Science & Medicine şi preluat de BBC.
Cercetătorii de la Universitatea din Warwick şi de la Colegiul Dartmouth din Statele Unite, autorii studiului, spun că, după analiza datelor colectate în 80 de ţări, au remarcat un tipar care se repetă: riscul de instalare a depresiei este mai mic în rândul persoanelor tinere şi de vârsta a treia. În acelaşi timp, persoanele de vârstă medie sunt cele mai expuse acestei boli, indiferent de sex.
Singura ţară în care s-a înregistrat o diferenţă semnificativă în funcţie de sex a fost SUA, în care femeile sunt mai expuse depresiei în jurul vârstei de 40 de ani, în timp ce bărbaţii ajung să fie vulnerabili în jurul vârstei de 50 de ani.
Studiile anterioare au sugerat că riscul de depresie rămâne constant pe parcursul vieţii.
Totuşi, rezultatele celui mai recent studiu indică faptul că riscul înalt de instalare a depresiei la vârsta a doua a fost remarcat aproape în toate ţările din care s-au colectat date, vizând persoane de orice fel de origine, statut marital, socio-economic.
Fără explicaţii.
Cercetătorii spun că încă nu s-a stabilit clar o cauză pentru care se întâmplă acest lucru: "Depresia este o boală complexă şi greu de administrat şi rămâne încă de neînţeles pentru specialişti".
"O posibilă explicaţie este aceea că oamenii învaţă să se adapteze în funcţie de punctele forte şi slăbiciuni şi atunci când ajung la vârsta a doua îşi elimină aspiraţiile irealizabile", spun cercetătorii.
Specialiştii mai spun că ieşirea din starea de depresie se face lent, în câţiva ani, perioada sumbră încheindu-se în jurul vârstei de 50 de ani.
"În mod încurajator, în jurul vârstei de 70 de ani, dacă ai o stare a sănătăţii fizice bună atunci, în general, eşti la fel de sănătos psihic ca şi la vârsta de 20 de ani", spun cercetătorii.
"O posibilă explicaţie este că apare un anumit proces de comparare, oamenii văd cum o parte din cei de vârsta lor au murit şi învaţă să aprecieze anii care le-au mai rămas", spun specialiştii.
Cercetătorii sunt de părere că, dacă oamenii ar fi puşi în temă în legătură cu această depresie care apare la vârsta a doua, atunci aceştia ar trece mai bine peste neplăcerile ei.