Cel puţin 15 milioane de persoane ar putea muri din cauza unui cancer până în 2020, un număr dublu faţă de cel înregistrat în 2005, au avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează AFP.
În 2005, s-au înregistrat 7,6 milioane de decese provocate de cancer, o cifră care s-ar putea dubla în 2020, au avertizat reprezentanţii OMS şi AIEA, care s-au reunit, luni, pentru un seminar comun la Geneva.
În cursul următorilor zece ani, 84 de milioane de persoane riscă să moară din cauza unui cancer.
La nivel general, cancerul este responsabil de 12,5% din decesele înregistrate în lume, devansând numărul de decese provocate la un loc de SIDA, tuberculoză şi malarie.
"Propagarea cazurilor de cancer se va accelera în ţările în curs de dezvoltare", a indicat Massoud Samiei, şeful programului de acţiune în favoarea terapiei împotriva cancerului (PACT) din cadrul AIEA.
Potrivit AIEA, 70% dintre noile cazuri vor fi diagnosticate în ţările în curs de dezvoltare.
AIEA estimează că este necesară suma de un miliard de dolari pentru investiţiile suplimentare care trebuie făcute în următorul deceniu în ţările în curs de dezvoltare. Acestor state le lipsesc resursele şi infrastructura pentru depistarea cancerului şi pentru tratarea acestei boli.
"Dacă boala este depistată şi tratată cum trebuie, o treime din cazuri pot fi evitate şi alţi 33% dintre pacienţi pot fi vindecaţi", indică AIEA.
Organizaţia a lansat, în 2004, un program care vizează să ofere ţărilor în curs de dezvoltare informaţii în materie de tratare şi prevenire a cancerului prin intermediul radioterapiei.