Majoritatea părinţilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente şi nici consecinţele excesului de sare, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie de autorităţile în domeniu, informează BBC.
Foarte puţine persoane dintre cei 2.000 de participanţi la sondajul realizat de Consensus Action on Salt and Health ştiau că dulciurile cele mai populare pot conţine mai multă sare decât chips-urile de cartofi asociate de obicei cu excesul de sare.
Mai puţin de 20% dintre respondenţi ştiau că un consum excesiv de sare poate favoriza apariţia osteoporozei şi a cancerului stomacal şi agrava astmul. De asemenea, excesul de sare contribuie la creşterea tensiunii arteriale.
Specialiştii din domeniul sănătăţii au cerut autorităţilor să pună la punct un sistem mai bun de etichetare a alimentelor, pentru a ajuta părinţii să controleze cantitatea de sare din alimentaţia copiilor.
Cantităţile de sare zilnice recomandate sunt: adulţi şi copii cu vârsta între 11 şi 14 ani - 6 grame, copii cu vârsta între 7 şi 10 ani - 5 grame, copii cu vârsta între 4 şi 6 ani - 3 grame, copii cu vârsta între 1 şi 3 ani - 2 grame, copii cu vârsta între 7 şi 12 luni - 1 gram, copii cu vârsta până în 6 luni - mai puţin de 1 gram.
Specialiştii au indicat că o gamă largă de alimente consumate de copii, precum unele tipuri de pizza, burgerii din carne de vită şi cârnaţii, conţin peste 1 gram de sare pe porţie.
Şi dulciurile au sare.
De asemenea, multe dulciuri conţin foarte multă sare. De exemplu, unele mărci de brioşe cu afine conţin mai multă sare decât două pungi obişnuite de chips-uri de cartofi, în timp ce unele cereale pentru micul dejun conţin cam aceeaşi cantitate de sare ca şi o pungă de cartofi prăjiţi.
Sondajul a mai scos la iveală faptul că mai puţin de 50% dintre respondenţi ştiau că 1 gram de sodiu este echivalent cu 2,5 grame de sare. Comparaţia este foarte importantă, pentru că unele companii trec pe etichetă conţinutul de sodiu şi nu cel de sare.
Profesorul Martin Wiseman, consilier medical şi ştiinţific la World Cancer Research Fund (WCRF), este de părere că oamenii nu ar trebui să pună solniţa pe masă.
WCRF este de părere că până la 15% din cantitatea de sare zilnică este consumată în timpul cinei sau în timpul preparării hranei.