Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 25 ian 2008 - Anul XIII, nr. 20 (3701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vinurile medicinale, elixiruri pentru sănătate

Mai puţin cunoscute decât infuziile, tincturile şi uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit. Ele nu trebuie însă confundate cu vinul din pivniţă, având o prescripţie strictă, la fel ca orice medicament.

În prepararea vinurilor medicinale se utilizează numai vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de cel puţin 30 de minute, de câte 3 ori. Nu se folosesc vase metalice, în special cele de aluminiu. Se folosesc doar ingrediente pentru care nu au fost utilizate insecticide sau ierbicide. Fructele care intră în compoziţia vinurilor trebuie să fie bine coapte şi bine spălate. Se utilizează numai plante proaspăt spălate. În cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare. Nu se vor folosi plante de pe marginea drumului sau de la vânzătorii ambulanţi. Vinurile medicinale se păstrează în sticle închise, la temperatura camerei. Aceste vinuri nu se consumă în amestec. Rachiul folosit la prepararea vinului trebuie să fie de minimum 40 la sută alcool, ceea ce permite extragerea principiilor active din plante şi fructe.

 

Vin de afine

Se prepară din 500 g afine şi 1 l de vin roşu. Se varsă afinele într‑un vas, se adaugă 2 pahare cu apă şi se fierb încet 15 minute, apoi se adaugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea încă 15 minute. Se lasă să se răcească şi se filtrează. Un alt mod de preparare este din 500 g afine zdrobite, peste care se adaugă 1 l de vin alb, o linguriţă de scorţişoară pudră, una de cuişoare şi 100 g miere. Se lasă la macerat 8 zile, se filtrează şi se pune în sticle. Se iau câte 25 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul este antidiareic, antiseptic, bactericid şi dizolvant al acidului uric. Se recomandă în ateroscleroză, diabet, insuficienţă biliară şi fermentaţie intestinală.

 

Vin de mure

Peste 1 kg de mure, uşor zdrobite, se varză 1 l de apă. După 24 de ore, se adaugă 300 g de zahăr şi se lasă la fermentat 10‑15 zile. Se filtrează şi se pune în sticle. Se iau câte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul este indicat bolnavilor cu tulburări intestinale şi gastrice.

 

Vin de coacăze

Se presează 1,5 kg de coacăze, se adaugă 1 l de vin roşu şi se lasă la macerat 24 de ore, la rece. Se filtrează printr‑o pânză fină şi se strecoară tot sucul. Se pune sucul într‑un vas, se adaugă 450 kg de zahăr, se pune la fiert 5 minute, apoi se lasă să se răcească. Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază. O altă reţetă este să se pună la macerat 200 g frunze de coacăz în 50 ml de rachiu de casă, 100 g de zahăr şi 1 l de vin roşu, timp de 30 de zile. Se amestecă bine, se filtrează şi se îmbuteliază. De asemenea, se pot pune la macerat, timp de o lună, într-un litru de vin alb, 200 g de coacăze, 50 ml rachiu şi 100 g de zahăr. După macerare, se filtrează şi se iau câte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul are proprietăţi antidiareice, antireumatismale şi tonic generale. Este recomandat în artrite, hipertensiune, litiază renală, reumatism şi menopauză.

 

Vin de mentă

Se amestecă 500 ml infuzie de mentă (25 g mentă uscată se infuzează 15 minute), 500 ml vin alb şi 20 g miere de albine şi se lasă la macerat minimum 40 de zile, apoi se filtrează. Se iau câte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul este afrodisiac, bactericid, calmant, colagog, sedativ, stomahic şi vermifug. Este util în cazuri de nervozitate, palpitaţii, tulburări digestive, paraziţi intestinali, tulburări nervoase.

 

Vin de ceapă

Ingrediente: 5 cepe, 1 l vin alb, 100 g miere.

Se taie mărunt 5 cepe, peste care se adaugă 1 l de vin alb şi 100 g de miere. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se filtrează. O altă variantă de preparare este să se stoarcă cepele, iar în sucul obţinut să se adauge 150 g de zahăr. Se amestecă bine şi se filtrează. Se iau câte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul are proprietăţi diuretice, este stimulent general şi tonic cardiac. Este recomandat în astenie şi tulburări renale.

 

Vin de mărar

Se pun 50 g seminţe mărar, 20 g seminţe anason, 1 l de vin roşu, 100 g de zahăr şi 25 ml de rachiu într‑un vas curat, unde se lasă la macerat 10 zile, la loc ferit de lumină, apoi se filtrează şi se îmbuteliază. Se iau câte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Are proprietăţi aperitive, carminative, galactogene şi stomahice. Este recomandat bolnavilor de astm dar şi celor cu tulburări nervoase. Este excelent pentru tratarea frigidităţii şi impotenţei sexuale, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Se iau câte 25 ml, înainte de culcare.

 

Vin de pătrunjel

Peste o legătură de pătrunjel tocat se toarnă 1 l de vin alb şi 2 linguriţe oţet din vin. Se aduce, încet, la fierbere şi se fierbe cam 10 minute. Se filtrează, se adaugă 300 g de miere şi se amestecă, apoi si îmbuteliază. Se iau 3 linguriţe, repartizate de‑a lungul zilei. Nu abuzaţi! Remediul este diuretic, febrifug, expectorant şi stimulent general. Este recomandat în cazuri de oboseală, icter, bronşită şi febră.

 

Vin de pere contra tulburărilor renale

Sunt necesare 500 g pere albe şi 1 l de vin alb. Se taie perele în rondele fine şi se pun în vinul care fierbe. Se lasă să fiarbă până ce volumul scade la jumătate. Se lasă să se răcească şi se filtrează. Se iau câte 25 ml, dimineaţa, la trezire. Remediul are proprietăţi antiseptice, diuretice şi tonice. Este recomandat în caz de celulită, diabet, litiază renală, retenţie de apă în ţesuturi şi tulburări renale.

 

Vin de prune uscate

Se pun 300 g de prune uscate într-un litru de vin roşu, se adaugă un pacheţel de vanilie, 50 ml de rachiu şi 120 g de zahăr. Se amestecă bine şi se lasă în repaus 3 săptămâni. Se iau câte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese, în caz de anemie, constipaţie, gută, nefrită, reumatism. Remediul are proprietăţi detoxifiante, diuretice, energizante şi stomahice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vinurile medicinale, elixiruri pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 1221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Vinurile medicinale, elixiruri pentru sănătate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pere în aluat 4 porţii – 30 minute 4 pere200g aluat de foitaj1/2 pahar vin1/2 pahar apă4 bucăţi cuişoare1 baton scorţişoară1/2 linguriţă coajă de lămâie200g frişcă1 ou bătut1 linguriţă seminţe de coriandru Spălaţi perele,... Citeşte