Femeile care beau zilnic două pahare de suc de afine au mai puţine probabilităţi de a se îmbolnăvi de gripă sau a dezvolta infecţii ale vezicii urinare şi ulcere stomacale, faţă de celelalte reprezentante ale sexului frumos care nu fac acest lucru.
Afinele roşii au proprietăţi antivirale, dar puterile de vindecare ale fructelor au efect doar în cazul femeilor.
Afinele conţin o moleculă numită material non-dializabil (NDM), care acoperă unele suprafeţe din corp aşa cum o face substanţa de tip teflon, prevenind instalarea agenţilor care provoacă infecţiile. Substanţa nu are nici un efect asupra bacteriilor „bune”.
În 1991, cercetătorii au descoperit că fructele pot proteja organismul împotriva invaziilor bacteriene din vezica urinară şi au hotărât să analizeze mai în amănunt acest fruct.
Cercetătorii au descoperit că aceeaşi substanţă care previne infecţiile urinare poate stopa formarea bacteriilor la rădăcina dinţilor şi reduce riscul de apariţie a cariilor.
După o serie de teste clinice, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au patentat o apă de gură pe bază de extract de afine.
Cercetătorii au mai descoperit că molecula inhibă virusul gripal, în sensul că acesta nu se mai poate ataşa de celulele din organism. Acelaşi lucru se întâmplă cu două treimi din bacteriile „rele” care pot produce ulcer stomacal.
Profesorul Itzhak Ofek a declarat: „Rezultatele sunt foarte interesante. Afinele ajută la reducerea numărului de bacterii Helicobacter pylori în stomac”.
„În combinaţie cu antibioticele, reduce riscul de recidivă a ulcerului de la aproximativ 15% la 5%”, a adăugat acesta.
„Singura problemă este că afinele par a prefera femeile” a declarat Ofek.
Însă pentru că mai sunt necesare studii pentru a stabili clar toate proprietăţile afinelor, Ofek spune că şi bărbaţii ar putea continua să consume zilnic câte două pahare de suc de afine.
(21 ian 2008, 14:00:34