Alimentele probiotice, consumate regulat de milioane de persoane, pentru îmbunătăţirea digestiei şi a stării generale de sănătate, au efecte reale asupra organismului prin echilibrarea bacteriilor din stomac şi metabolizarea grăsimilor.
Utilizarea alimentelor probiotice – băuturi, iaurturi, pudre, capsule – a stârnit multe controverse, unii specialişti spunând că acestea conţin o cantitate prea mică de bacterii pentru a avea vreun efect asupra organismului.
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra, indică faptul că alimentele probioticele au un impact clar asupra organismului, pentru că echilibrează bacteriile din stomac şi metabolizează grăsimile.
„Unii spun că alimentele probioticele nu pot modifica flora microbiană din stomac, pentru că, dacă într-un iaurt există cel puţin un miliard de bacterii, în stomac se găsesc sute de trilioane, deci e ca şi cum ai face o frecţie la picior de lemn”, a declarat profesorul Jeremy Nicholson, unul dintre autorii studiului.
„Studiul nostru demonstrează că probioticele au efecte. Încercăm încă să înţelegem ce înseamnă acest lucru în termenii stării de sănătate generală, dar ni s-a confirmat deja că introducerea bacteriilor prietenoase poate modifica dinamica întregii populaţii de bacterii din stomac”, a adăugat acesta.
Studiul, publicat în Molecular Systems Biology, a mai demonstrat că fiecare tip de bacterii probiotice influenţează în mod diferit organismul.
Studii pro şi contra.
Studii anterioare au sugerat că alimentele probioticele pot contribui la prevenirea unor maladii, precum colitele, la protejarea copiilor împotriva alergiilor şi chiar la reducerea cancerului la colon.
Aceste alimente pot fi în mod particular benefice pentru persoanele în vârstă, crescând nivelul de bacterii prietenoase, care tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
În plus, ele sunt de mare ajutor pentru persoanele care fac tratamente cu antibiotice, pentru că medicamentele distrug bacteriile prietenoase din stomac.
Alte studii, însă, aruncă dubii în privinţa beneficiilor probioticelor, considerate a nu fi de prea mare ajutor. În plus, la fabricarea unor astfel de produse se utilizează mari cantităţi de zahăr pentru a le face mai gustoase, unele fiind chiar mai dulci decât o băutură de tip Cola.
Bacteria prietenoasă.
Tubul digestiv constituie ambientul a milioane de microorganisme, unele dintre ele având un rol foarte important în menţinerea sănătăţii. Aşa-numita “bacterie prietenoasă” din intestine ajută la limitarea creşterii microorganismelor nedorite, inclusiv a creşterii ciupercilor şi a drojdiei. De asemenea, ajută în procesul digestiv şi la reglarea tranzitului intestinal, la scăderea colesterolului şi asigurarea necesarului de vitamina B.
(21 ian 2008, 13:13:45