Somnul din timpul zilei face minuni pentru memorie, ajutând la stocarea în creier a amintirilor efemere din memoria pe termen lung, acesta este rezultatul unui nou studiu realizat recent de cercetătorii israelieni.
Avi Karni, specialist în probleme cerebrale, profesor în cadrul Universităţii Haifa din Israel, susţine că un pui de somn de o oră şi jumătate poate ajuta la consolidarea celor mai multe amintiri de acest fel. "Încă nu cunoaştem exact mecanismul procesului de memorare care are loc în timpul somnului, însă rezultatele cercetărilor pe care noi le-am făcut sugerează posibilitatea ca somnul să grăbească stabilizarea amintirilor", a explicat Avi Karni. El a mai adăugat că este posibil ca în viitor acest proces de consolidare a amintirilor să fie realizat artificial.
Memoria pe termen lung se referă la amintirile care rămân timp de ani de zile, ca de exemplu amintirea unui accident prin care am trecut sau abilitatea de a cânta la pian sau de a juca fotbal. Karni, care este co-autor al studiului publicat în revista de medicină Nature Neuroscience, a instruit participanţii la experiment să înveţe o suită de sunete realizate cu ajutorul pocnetelor din degete, apoi a împărţit subiecţii în două grupuri. Cei dintr-un grup au dormit timp de o oră, ceilalţi nu. S-a constatat că până seara persoanele care dormiseră după amiaza îşi îmbunătăţiseră considerabil aptitudinea de a reproduce secvenţa de sunete, spre deosebire de ceilalţi. "A doua zi, după somn, subiecţii din ambele grupuri se aflau la acelaşi nivel, dar cei care au dormit după amiaza au avut o evoluţie mai rapidă decât cei care au fost treji", a declarat Karni.