Virusul gripal poare supravieţui peste două săptămâni pe bancnote, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elveţieni, la cererea unei bănci din Elveţia, preluat de AFP.
Banca, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, era neliniştită din cauza posibilităţii propagării unei eventuale pandemii prin intermediul bancnotelor, potrivit cotidianului elveţian Le Temps, care a publicat, miercuri, rezultatele acestui studiu. Numai în Elveţia, se manipulează într-o singură zi între 20 şi 100 de milioane de bancnote.
Cercetătorii de la Spitalul universitar din Geneva au pus câteva tipuri de tulpini de virus gripal pe bancnote uzate conservate apoi la temperatura şi umiditatea mediului ambiant. În general, virusul nu rezistă în aceste condiţii decât câteva ore, dar pe anumite eşantioane pe care concentraţiile de virusuri erau importante, germenii au supravieţuit mai multe zile. "Mai mult: dacă (virusul) este combinat cu secreţii umane (mucus), acesta poate supravieţui două săptămâni şi jumătate!", indică cotidianul Le Temps.
Pentru virologul Yves Thomas, coordonator al studiului, "această stabilitate neaşteptată a virusului sugerează că acest tip de suprafaţă inertă non-biologică nu trebuie ignorată" complet în cazul unei pandemii.
Cercetătorii elveţieni vor studia în ce măsură bancnotele pot contribui cu adevărat la propagarea virusului, a indicat Thomas, pentru a se stabili exact care sunt riscurile. În timpul epidemiilor, "primele cauze ale transmiterii virusului sunt particulele în suspensie din aer şi contactele directe interumane (săruturi, strângeri de mână)", a subliniat acesta.