Doctorul George N. Theodoru, medic primar pediatru, este din Bucureşti şi foloseşte o metodă personală de tratament, pe care a început să o practice în urmă cu 50 de ani, aplicând-o în spital atât la copiii peste 5 ani, cît şi la adulţi.
„Sâmburii fructelor comestibile conţin o forţă vitală deosebită. Am aplicat metoda, ca medic, timp de zeci de ani şi am constatat clinic o ameliorare a bolilor, unele foarte grave şi o prelungire a vieţii bolnavilor", a spus doctorul Theodoru.
Miezul de nucă are acizi nucleici, glucide, lipide, protide, polivitamine, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, macro- şi microelemente. Dr. Theodoru a folosit miezul de nucă pentru terapie în caz de debilitate, hipovitaminoze, hipotrofie staturală la copii, rahitism tardiv, în ateroscleroză, senilitate, diabet la adulţi, diaree. Nu a exclus medicamentele dar a avut rezultate foarte bune şi în cazuri independente. Miezul de nucă mai este indicat pentru şcolarii cu dificultăţi de memorare şi pentru femeile care alăptează.
Lista fructelor a căror sâmburi pot fi folosiţi în terapie este mai mare. Tratamentul variază, după caz, cu miezul indicat. "Se tratează numai cu indicaţie şi control medical, sub supravegherea atentă a unor medici care au cunoştinţe de nucleoterapie. Foarte important este dozajul şi intervalul dintre doze. Sunt şi miezuri uşor toxice, cum ar fi miezul de prună. Nu se aplică la copiii sub 5 ani. Se vor evita încercările cu miezuri insuficient pisate sau mestecate", spune dr. Theodoru.
Ca exemple din practică, acesta recomandă consumarea frecventă a miezului din: nuci, alune, caise, prune (puţin), dovleac, floarea soarelui, măr, măsline (numai la adulţi), struguri (pisaţi). Nu se recomandă însă miezurile de migdale, piersici, cireşe, vişine, fructe de pădure.
Alunele conţin lipide, proteine, săruri minerale (Ca, P, Mg, K, Fe, Cl, Cu) şi vitamine uleioase. Sunt nutritive, energizante, tonice: "Se recomandă consumul a câte 15 alune pe zi, timp de 5 zile. Se face o pauză de 5 zile, apoi, la nevoie, se repetă. O astfel cură este indicată în anemie hemolitică, hepatită epidemică, astm bronşic, tuberculoză pulmonară incipientă, în convalescenţă, diabet, creştere, eforturi, senilitate, litiază urinară, colici renale. Cura este foarte utilă pentru mamele care alăptează (20-50 alune/zi), ca bun galactogog". Pentru creşterea lactaţiei se mai recomandă nuci.
Caisele sunt nutritive, energizante, tonifiante şi vitaminizante: "Se recomandă atât vara, cît şi în timpul iernii, sâmburii putând fi păstraţi în pungi de hârtie. Miezul sâmburilor de caise este indicat la copiii peste 5 ani, slabi, inapetenţi, constipaţi şi în cazul adulţilor care suferă de polihipovitaminoze, astenii, carenţe de calciu, fier şi magneziu. Se recomandă câte 10-15 sâmburi pe zi, în cure de 12 zile".
Nucleoterapia este o metodă la îndemâna tuturor. Trebuie doar să păstrăm sâmburii fructelor consumate, urmând ca, atunci când avem probleme de sănătate, să-i folosim ca un adevărat medicament. Totuşi, este bine ca această terapie să fie condusă de către un medic sau un terapeut naturist cu experienţă.
(19 ian 2008, 00:16:17