Cercetătorii americani şi suedezi au descoperit că mai multe variaţii genetice pot creşte semnificativ predispoziţiile ereditare care contribuie la apariţia cancerului la prostată, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Cercetătorii au identificat 16 variaţii genetice în cinci regiuni diferite ale cromozomilor 8 şi 17, mai frecvente la pacienţii care sufereau de cancer la prostată.
La studiul realizat în Suedia au participat 2.893 de pacienţi cu cancer la prostată şi 1.781 de bărbaţi sănătoşi.
După ce au analizat mostrele de sânge prelevate de la subiecţi, cercetătorii au descoperit că variaţiile genetice ar putea fi responsabile de jumătate din cazurile de cancer din grupul studiat.
Medicii au stabilit, de asemenea, că riscul de a dezvolta un cancer la prostată este direct proporţional cu numărul de variaţii genetice de acest tip existente în organism. Bărbaţii care aveau 4 sau 5 din aceşti markeri genetici prezentau de 4,5 ori mai multe riscuri de a dezvolta un cancer la prostată. Riscul creşte de 9,5 ori în cazul pacienţilor care au rude care au suferit sau suferă de această boală (tată, unchi, bunici), comparativ cu cei care nu au antecedente familiale.
Variaţiile genetice identificate nu permit, însă, medicilor să prevadă modul în care va evolua cancerul, spun autorii studiului. "Suntem pe cale de a dezvolta un test genetic care să utilizeze aceste variaţii pentru a evalua riscurile de cancer la prostată", a declarat William Isaacs, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Johns Hopkins, Maryland, SUA, coautor al studiului. El a adăugat că acest test ar putea fi foarte curând disponibil pe piaţă.
Studiul reprezintă un pas înainte în cercetările asupra cauzelor genetice responsabile de apariţia cancerului la prostată, spun cercetătorii.
Autorii studiului urmează să analizeze eşantioane genetice prelevate de la subiecţi din Statele Unite, pentru a vedea dacă descoperirea lor este valabilă şi acolo, populaţia masculină suedeză fiind relativ omogenă din punct de vedere genetic.
În prezent, singura analiză care indică prezenţa cancerului la prostată este testul de depistare a antigenului specific prostatic (ASP), acurateţea acestuia fiind un subiect de polemică printre specialişti.
În SUA, în 2007, au fost diagnosticate 218.890 de noi cazuri de cancer la prostată şi înregistrate 27.050 de decese din cauza acestei maladii, potrivit Institutului american de oncologie (NCI).
La studiu au mai participat cercetători de la Universitatea Wake Forest, Carolina de Nord, şi de la Institutul Karolinska, Suedia.
Cancerul la prostată este unul dintre cele mai frecvente cancere masculine, cu 543.000 de cazuri diagnosticate anual în lume.