Ciocolata neagră poate face mai mult rău decât bine, deşi până nu demult cercetătorii ridicau în slăvi proprietăţile benefice ale acesteia. Potrivit unui nou studiu, ale cărui rezultate nu vor fi pe placul iubitorilor de ciocolată, ciocolata neagră nu este în nici un caz bună pentru sănătate. Cercetările anterioare susţineau că ciocolata fără zahăr este benefică pentru că are un conţinut bogat de flavonoizi, substanţe chimice despre care se credea că protejează inima, lucru confirmat după ce Andreas Flammer, medic în cadrul Centrului Cardiovascular din Zurich, a efectuat un studiu pe 11 pacienţi ce suferiseră un transplant de cord şi a descoperit că ciocolata cu conţinut mare de flavonoizi provoacă dilatarea vaselor şi îmbunătăţeşte funcţionarea inimii.
Totuşi, un studiu medical publicat în revista de specialitate The Lancet susţine că mulţi dintre producătorii de ciocolată scot cu bună ştiinţă flavonoizii din ciocolata neagră din cauza gustului prea amar al acestor substanţe chimice. Astfel, ciocolata neagră nu conţine flavonoizi, ci este foarte bogată în grăsimi şi zahăr, două ingrediente ce pot fi periculoase pentru inimă şi artere. Chiar dacă ar exista flavonoizi, "răul" din ciocolata neagră ar fi fost provocat de grăsime, zahăr şi caloriile pe care le conţine, având în vedere că ciocolata nu trebuie neapărat să conţină flavonoizi pentru a fi neagră, întrucât culoarea particulelor de cacao poate fi modificată şi după îndepărtarea conţinutului de flavonoizi. "În timpul procesului de producţie a dulciurilor, particulele naturale de cacao pot fi colorate mai mult iar flavonoizii, care au un gust amar, pot fi îndepărtaţi, astfel că şi cea mai neagră ciocolată poate să nu conţină deloc flavonoizi", s-a precizat în studiul din The Lancet. Mai mult decât atât, revista avertizează asupra faptului că producătorii rareori menţionează pe ambalajele dulciurilor conţinutul real, prin urmare cumpărătorii nu ştiu niciodată la ce să se aştepte de la ciocolata pe care o cumpără.
(17 ian 2008, 13:21:43