Creşterea şi îngrijirea copiilor este cea mai stresantă şi mai frustrantă activitate din viaţa unei femei, se arată într-un studiu efectuat de curând de cercetătorii australieni.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că îngrijirea copiilor este singura activitate „domestică” displăcută de mame mai mult decât de taţi, această constatare contrazicând stereotipurile convenţionale potrivit cărora bărbaţii sunt cei care aduc banii în casă şi femeile au datoria de a creşte copii.
Comparativ cu bărbaţii, femeile au o atitudine mai relaxată faţă de locul de muncă şi faţă de activitatea de la serviciu, deşi în cazul ambelor sexe serviciul este pe locul doi în topul celor mai nesuferite activităţi cotidiene, pe locul întâi situându-se îngrijirea copiilor.
Potrivit studiului, părinţii care merg şi la serviciu se simt cel mai bine atunci când socializează, când participă la activităţi comunitare, când fac muncă voluntară sau când participă la activităţi comune de educare şi recreere. „Fericirea şi sănătatea tuturor este dată de faptul că multe din activităţile din timpul liber se desfăşoară într-un context social, de aceea este foarte important să menţinem un contact permanent cu cei din jur”, a explicat conducătorul studiului, profesorul Brown, din cadrul Universităţii Griffith.
În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat timp de o săptămână activitatea a 173 de subiecţi, toţi fiind părinţi angajaţi cu jumătate de normă sau cu normă întreagă. S-a constatat că părinţii tineri erau mai „dependenţi” de copii şi petreceau mai mult timp cu aceştia, în timp ce părinţii mai în vârstă petreceau mai mult timp la serviciu sau desfăşurând activităţi sociale.
Părinţii din cadrul grupului tinerilor, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, şi în special femeile din acest grup se simţeau mai presaţi de timp decât cei din grupa celor mai în vârstă (52 - 57 de ani), dar în general toţi subiecţii au recunoscut că timpul le ajunge „în mod rezonabil” pentru a face toate activităţile pe care şi le propun.