Ostilitatea şi agresivitatea se pot dovedi doi duşmani de temut pentru inimă. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu american dat publicităţii de American Journal of Epidemiology.
În opinia oamenilor de ştiinţă de dincolo de Ocean, oamenii cu o personalitate agresivă sunt mai predispuşi la boli cardiace decât semenii lor mai temperaţi. Această situaţie este generată de faptul că indivizii mai agresivi au mai mari şanse de a fi dependenţi de tutun sau alcool, doi dintre cei mai aprigi duşmani ai antioxidanţilor, substanţe cunoscute pentru proprietăţilor lor protectoare pentru inimă.
"Stresul oxidativ este provocat de radicalii liberi, care în mod normal sunt produşi de organismul nostru. Dacă acea capacitate a corpului de a-i neutraliza scade, apare o deteriorare a ţesutului şi creşte riscul de apariţie a problemelor cardiace, a tumorilor sau a altor maladii", a explicat Tetsuya Ohira de la Universitatea din Minneapolis.
Oamenii de ştiinţă au examinat 3.579 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care au participat la un studiu despre "dezvoltarea riscului cardiovascular la tineri". Cercetătorii au măsurat nivelele mai multor carotenoizi, pigmenţi cu puternice proprietăţi antioxidante precum tocoferoli (vitamina E). Indivizii care au prezentat o marcantă componentă agresivă în momentul studiului, şapte ani mai târziu au prezentat un nivel al antioxidanţilor mult mai mic decât persoanele liniştite.
"Dacă agresivitatea reduce cantitatea de antioxidanţi, atunci factorii comportamentali, precum regimul alimentar, tutunul şi alcoolul au şi ele un rol esenţial", a explicat Ohira.