Experimentele pe cobai au demonstrat, în premieră, potrivit cercetătorilor, că sistemul nervos central poate restabili legăturile între creier şi nervii care controlează mişcarea prin intermediul unor mici reţele nervoase, informează AFP.
Surprinzătoarea descoperire ar putea, într-o zi, deschide calea spre noi tratamente pentru persoanele care au suferit leziuni la nivelul coloanei vertebrale şi spre noi aplicaţii care ar putea ajuta bolnavii care suferă de sechele (paralizii) din cauza accidentelor cerebrale sau a sclerozei în plăci, spun autorii studiului, publicat în revista Nature Medicine.
Potrivit neurobiologului Michael Sofroniew, coordonatorul studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), fibrele nervoase scurte pot crea căi secundare pentru a ocoli obstacolul (leziunea) care blochează calea de acces principală a influxului nervos.
În cursul experimentelor, cercetătorii au tăiat jumătate din fibrele nervoase lungi, în diferite locuri şi momente, salvând centrul măduvei spinale, unde se găsesc o serie de reţele nervoase scurte conectate între ele.
Majoritatea cobailor şi-au recuperat capacitatea de a se deplasa în opt săptămâni, deşi mersul lor a fost mai lent şi mai lipsit de siguranţă. În momentul în care cercetătorii au tăiat centrul măduvei, paralizia s-a instalat din nou.
Acest lucru demonstrează că sistemul nervos poate stabili căi secundare pentru mesajele necesare între creier şi măduva osoasă prin intermediul unor mici reţele nervoase.
Rămâne de descoperit dacă cercetătorii vor reuşi să găsească aplicaţiile umane ale acestei descoperiri.