Un medicament dezvoltat de o echipă de cercetători americani împotriva artritei s-a dovedit eficace pentru bolnavii de Alzheimer, îmbunătăţind starea lor de sănătate în "doar câteva minute", potrivit unui studiu preluat de telegraph.co.uk..
După ce i s-a injectat în coloana vertebrală o doză din medicamentul împotriva artritei numit etanercept, un pacient în vârstă de 89 de ani şi-a putut aminti data, numele medicului şi locul în care se afla, lucruri pe care nu putea să le spună cu 10 minute înainte de tratament.
Pacientul a primit ulterior cinci injecţii, la intervaluri de o săptămână, iar starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil, deşi a avut dificultăţi cu calculele matematice şi utilizarea banilor.
Un studiu pilot, la care au participat 15 pacienţi, care a avut loc anul trecut la Universitatea California din Los Angeles, a indicat o îmbunătăţire a stării de sănătate a bolnavilor pe o perioadă de şase luni după tratamentul cu etanercept.
Cercetătorii au remarcat că medicamentul şi-a făcut efectul foarte repede în cazul a 10 pacienţi şi au început un studiu pentru a evalua acest aspect.
Medicamentul funcţionează prin curăţarea surplusului de substanţă chimică numită tumor necrosis factor alpha (TNF alpha). Această substanţă provoacă inflamarea încheieturilor pacienţilor cu artrită, dar joacă şi un rol important în funcţionarea creierului şi un rol cheie în maladia Alzheimer.
Neil Hunt, directorul Alzheimer's Society, a declarat că trebuie efectuate mai multe studii pentru a se stabili dacă medicamentul poate fi utilizat fără a da efecte secundare grave.