Deficitul de vitamina D pare să crească semnificativ riscul de instalare a maladiilor cardiace, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista medicală Circulation şi preluat de AFP.
Riscul este ridicat mai ales pentru subiecţii suferind de hipertensiune arterială, a subliniat profesorul Thomas Wang, de la facultatea de medicină din Harvard, Massachusetts, coordonator al studiului.
La studiu, realizat pe parcursul a cinci ani, au participat 1.739 de persoane cu vârsta medie de 59 de ani. Persoanele care prezentau un nivel scăzut de vitamina D în sânge (sub 15 nanograme pe mililitru de sânge) au prezentat de două ori mai multe riscuri de a suferi un infarct sau un accident cerebral sau de a dezvolta o insuficienţă cardiacă faţă de persoanele care aveau în sânge un nivel mai ridicat de vitamina D.
Rezultatele au fost valabile şi după ce s-au luat în calcul factori de risc precum diabet, nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială. Şi în aceste condiţii probabilităţile de a dezvolta maladii cardiace au fost cu 60% mai ridicate la persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D în sânge.
"Rezultatele studiului sunt interesante, dar trebuie confirmate prin studii suplimentare" a subliniat Wang.
Alte studii publicate recent indică faptul că această vitamină are capacitatea de a reduce riscurile de cancer.
Vitamina D contribuie la o mai bună absorbţie a calciului de către organism şi este considerată un element important pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.
Deficitul de vitamina D poate provoca apariţia osteoporozei la adulţi şi a rahitismului la copii.
Între 20 şi 30% din populaţie din anumite regiuni ale SUA suferă de deficit de vitamina D, mai ales în regiunile mai puţin însorite.
Pielea este cea mai mare sursă de vitamina D, pe care o produce sub influenţa razelor ultraviolete solare.
Expunerea zilnică la soare a chipului şi braţelor, timp de 10 - 15 minute, este suficientă pentru acoperirea dozei recomandate de medici de 400 unităţi internaţionale pe zi.