Cuptorul cu microunde este un atribut al vieţii moderne, un mijloc comod de a decongela, de a încălzi şi a găti alimentele. La microunde alimentele se prepară rapid, iar timpul petrecut în bucătărie scade considerabil. În loc de o oră, masa este gata în câteva minute. V-aţi gândit însă vreodată la preţul pe care îl plătiţi pentru această economie de timp? Alimente fără valoare nutritivă, fără gust şi fără atât de preţioasele vitamine şi minerale – aşa caracterizează nutriţioniştii alimentele pregătite la cuptorul cu microunde. Mai mult decât atât, în alimentele puse la microunde nu sunt distruse microorganismele, existând pericolul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
Un studiu efectuat de cercetătorii elveţieni Hans Ulrich Hertel şi Bernard Blanc a analizat acţiunea alimentelor pregătite la microunde asupra organismului uman. Subiecţilor li s-au făcut unele analize după ce au consumat alimente puse la microunde. “În sângele acestora au fost descoperite modificări care vorbesc despre începutul unui proces patologic. Cu alte cuvinte, a crescut numărul de leucocite (globule albe), ceea ce predispune la cancer”, afirmă cercetătorii elveţieni.
“Microundele sunt o metodă prin care omul nu şi-a preparat hrana până acum. Încă nu au trecut proba timpului pentru a dovedi că nu sunt periculoase. De când a învăţat să prepare termic alimentele, omul a folosit surse de căldură cu infraroşii. Energia din cuptorul tradiţional acţionează altfel asupra alimentului”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Pentru a ne convinge de efectele nocive ale cuptorului cu microunde, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne propune o comparaţie între un pui pregătit în cuptorul tradiţional şi unul pus la microunde. În cuptorul obişnuit, puiul se încălzeşte de la suprafaţă spre centru. Temperatura în cuptor este între 180 şi 230 de grade Celsius. Datorită temperaturii ridicate, la suprafaţa alimentului se formează o crustă care reţine atât vaporii de apă, cât şi aromele. Alimentul astfel pregătit nu se usucă. “Atunci când căldura pătrunde în aliment de la exterior către interior, zaharurile, proteinele şi aminoacizii din aliment formează nişte substanţe colorate, care dau fripturii un aspect plăcut. În acelaşi timp, în procesul de încălzire sunt generate arome, produsul devenind savuros”, explică specialistul nostru.
Friptură fără savoare.
Ce se întâmplă cu acelaşi pui pregătit la cuptorul cu microunde? Dacă îi întrebăm pe producătorii de electrocasnice, răspunsul va fi că alimentul îşi păstrează proprietăţile nutritive. Specialiştii în nutriţie susţin însă contrariul. “Microundele sunt o formă de energie electromagnetică. Atunci când pătrund în alimente, microundele produc o agitaţie puternică a moleculelor de apă. Această agitaţie determină creşterea rapidă a temperaturii alimentului. Un produs nu se încălzeşte în cuptorul cu microunde dacă nu conţine apă. Gândiţi-vă numai la vasele pe care le introducem în cuptorul cu microunde. Vasele din sticlă, din plastic nu se încălzesc, se încălzesc numai legumele, carnea, peştele, alimente care conţin apă. Cu cât alimentul conţine mai multă apă, cu atât se încălzeşte mai puternic şi mai repede”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
În cuptorul cu microunde, aerul nu se încălzeşte, se menţine temperatura mediului ambiant – 20-25 de grade. Alimentul însă se încălzeşte instantaneu în toată masa lui. Încălzirea este însoţită de eliminarea apei din aliment. Odată cu apa sunt eliminate substanţele care dau gust şi aromă, unele vitamine. Studii recente relevă descompunerea şi degradarea vitaminelor – în special a vitaminelor B12, C şi E – în alimentele încălzite în acest mod.
Risc de toxiinfecţie.Friptura pregătită în cuptorul tradiţional este rumenă şi savuroasă, cea făcută la microunde este albă şi fără savoare. Mai mult decât atât, acţiunea microundelor asupra alimentului se traduce şi prin modificări ale proteinelor şi zaharurilor, care îşi pierd valoarea nutritivă. În acelaşi timp, la microunde, grăsimile pot să oxideze. De parcă n-ar fi suficiente lipsa savorii, a valorii nutritive, eliminarea vitaminelor în cazul alimentelor pregătite “la minut”, în cuptorul cu microunde! Nutriţioniştii ne avertizează că în alimentele puse la microunde există riscul de a mai rămâne unele virusuri, ouă de paraziţi, bacterii contaminante (salmonella, trichinella). Aceasta deoarece încălzirea nu este omogenă în toată masa produsului. În funcţie de conţinutul de apă, în unele zone ale alimentului pot fi atinse temperaturi de 200 de grade Celsius, în altele 40-60 de grade. La temperaturi atât de mici nu avem siguranţa că germenii patogeni sunt distruşi şi ne expunem vrând-nevrând toxiinfecţiilor alimentare. “Bacteria salmonella poate supravieţui în alimente dacă temperatura nu depăşeşte 40 de grade Celsius. Carnea de porc suspectă de trichinella trebuie fiartă în oala sub presiune, nicidecum pusă la microunde.
LAPTE. Din lipsă de timp sau comoditate, multe femei încălzesc la cuptorul cu microunde laptele pentru copii. “O practică periculoasă! Laptele este oricum parţial degradat prin procesul de pasteurizare. Dacă îl punem la microunde, laptele îşi pierde cu totul proprietăţile nutritive”, avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
BROCCOLI. Această legumă este recunoscută datorită conţinutului de antioxidanţi şi izotiocianaţi, substanţe care pot preveni şi reduce riscul de formare a unor tumori. Cercetătorii spanioli au comparat conţinutul de antioxidanţi şi izotiocianaţi în broccoli înainte şi după diferite moduri de preparare. Prin fierbere în vapori de apă se pierd 11% din aceşti antioxidanţi, prin fierbere în apă sau prin prăjire se pierd 67%. Dacă punem această legumă la microunde se pierd 97% din antioxidanţi.
UTILIZARE. În industria alimentară, microundele sunt folosite la scară largă: de la procesul de decongelare a cărnii, peştelui şi până la uscarea pastelor făinoase, a prăjiturilor din orez expandat, a produselor de tip snacks, a chipsurilor. Microundele sunt utilizate pentru coacerea pâinii, a nucilor, a boabelor de cacao, dar şi pentru sterilizarea produselor ambalate în pungi. În toate aceste cazuri, efectele sunt aceleaşi: pierderea proprietăţilor nutritive.
( 6 ian 2008, 10:43:15
bravo voua pentru acest articol. deoarece sunt f multi ignoranti care folosesc exclusiv microundele, chiar si pentru laptele sugarilor, cred ca ar fi un articol de pus pe prima pagina.
sanatate si minte!