Ce ceaiuri să bem pentru a scăpa de indigestie
Luna decembrie este luna în care sistemul nostru digestiv şi glandele anexe sunt supuse la o uzură foarte mare. După o perioadă destul de lungă în care se ţine post, oamenii obişnuiesc să consume foarte multe grăsimi, carne de porc şi băuturi alcoolice. După toate acestea, normal că sistemul digestiv se dereglează şi cu greu îşi mai revine. O soluţie pentru aducerea procesului digestiv pe făgaşul normal este consumul anumitor ceaiuri.
Bogdan Oprişor, fitoterapeut spune că „ efectul benefic al ceaiurilor constă în faptul că elimină balonările, indigestiile şi grăbeşte procesul de digestie. Cele mai întâlnite afecţiuni sunt indigestiile sau durerile de burtă, care se manifestă prin dureri abdominale, senzaţii de greaţă şi balonări. Ele sunt provocate, cum se poate bănui, de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi şi băuturi alcoolice. Unul dintre cele mai bune ceaiuri este cel de mentă. Ceaiul de mentă are efecte calmante la nivelul tubului digestiv. Mai mult, are şi anumite efecte antispasmotice. Ceaiul se prepară turnând o cană de apă fierbinte peste două linguriţe de mentă. După acest proces, infuzia se acoperă şi se lasă aproximativ 10 minute. Este recomandat să se bea, într-un timp îndelungat, la temperatura camerei”.
Ceaiul de fructe de mărar combate enterocolitele, indigestiile şi balonările
Specialistul mai spune că „la fel de bun este şi ceaiul de fructe de mărar. El este recomandat în cazul balonărilor, al enterocolitelor şi al indigestiilor. O linguriţă de plantă se adaugă la cană de apă fiartă şi se lasă acoperit 20 de minute.
Este bine să se bea două sau trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Un alt ceai care poate calma durerile stomacale şi are acţiune antispastică este ceaiul de anason. Infuzia de acest ceai se prepară prin adăugarea a două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită şi se acoperă timp de 15 minute. Ceaiul trebuie să se bea cu oră înaintea fiecărei mese. Un ceai cu foarte multe utilizări este ceaiul de coada şoricelului. El are un efect benefic inclusiv pentru digestia disfuncţională şi pentru scăderea tensiunii. Într-o cană de apă clocotită se adaugă două linguriţe de flori uscate.
Pentru ca efectele să-şi facă simţite prezenţa, trebuie să se bea trei căni fierbinţi pe zi”. Specialistul a mai adăugat că „ după mesele copioase din luna decembrie, chiar dacă problemele digestive nu apar este bine să se facă o detoxifiere generală a organismului.
Cel mai recomandat ceai pentru acest proces este cel de păpădie amestecat cu mătase de porumb şi roiniţă. O linguriţă de amestec adăugată la o cană de apă este modul de preparare al acestei infuzii. Tot cu rol de detoxifiere este şi infuzia de sânziene. Acest ceai are capacitatea de detoxifia şi de a purifica ficatul, rinichii şi splina. Tot cu rol detoxifiant este bine cunoscutul ceai verde. Pe lângă numeroasele beneficii pe care le aduce organismului, acesta are şi rol purificator şi de reglare a digestiei. Trebuie să se aibă grijă, pentru că un consum excesiv de ceai verde poate deshidrata organismul”.
Ceaiul de cruşin este cel mai bun remediu pentru constipaţia extremă
„După perioada de sărbători mai pot apărea diverse afecţiuni digestive. Una dintre cele mai neplăcute este constipaţia. Contra acestei afecţiuni se pot folosi ceaiuri de volbură, cruşin şi, cel menţionat mai sus, şi anume, ceaiul verde. Trebuie ştiut că ceaiul de cruşin trebuie folosit numai în cazuri excepţionale. Trebuie adăugată o linguriţă cu praf la o cană de apă clocotită. De asemenea, contra senzaţiei de greutate la stomac şi pentru o digestie rapidă se poate consuma ceai de fumăriţă”, a adăugat Bogdan Oprişor.