Persoanele dependente de alcool şi droguri sunt, în mod natural, mai impulsive decât ceilalţi oameni, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, publicat în revista Journal of Neuroscience şi preluat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, au făcut această descoperire după ce au studiat tomografiile cerebrale realizate unui număr de nouă persoane alcoolice, aflate în recuperare, şi unui alt număr de zece persoane, fără istoric de dependenţă.
Rezultatele studiului deschid noi perspective în ceea ce priveşte tratamentele împotriva dependenţei de alcool şi de alte tipuri de substanţe.
Voluntarii au fost rugaţi să ia decizii financiare, adică să aleagă între "mai puţini bani, acum" şi "mai mulţi bani, mai târziu". Majoritatea persoanelor care au fost dependente de alcool au ales recompensa financiară imediată, numărul acestora fiind de trei ori mai mare decât cel înregistrat în rândul persoanelor care nu au fost dependente de substanţe interzise.
În acelaşi timp, tomografiile au indicat o activitate mai puţin intensă în cortexul frontal orbital la cei care au ales recompensa financiară imediată. În această regiune a creierului se află centrul asociat cu deciziile înţelepte, bazate pe consecinţe pe termen lung. Cercetătorii compară cortexul orbital cu o frână: în momentul în care aceasta este dezactivată, oamenii aleg câştigul pe termen imediat.
Specialiştii cred că, în cazul persoanelor care suferă de dependenţă, creierul nu procesează aşa cum trebuie consecinţele pe termen lung ale alegerilor.
Cercetătorii au mai descoperit că dependenţa este influenţată genetic, deoarece în proces este implicat neurotransmiţătorul dopamină, un compus al creierului care asigură transmiterea mesajelor între nervi. Aceştia cred că un posibil tratament împotriva dependenţei ar consta în creşterea nivelului de dopamină.
Maladiile Parkinson şi Alzheimer sunt ambele marcate de un nivel scăzut al dopaminei. Tratamentele împotriva acestor boli constau în creşterea nivelului acestui neurotransmiţător.