Ospeţele de Crăciun aduc cu sine, după cum se ştie, şi câteva kilograme în plus. Asta ştie toată lumea, iar soluţiile de a evita această problemă sunt simple şi la îndemâna oricui.
Kilogramele în plus ce apar după mesele copioase din timpul sărbătorilor de iarnă sunt o problemă frecventă, cunoscută tuturor pământenilor, indiferent de sex şi vârstă.
Există persoane care rămân impasibile şi îşi propun să reia lupta cu kilogramele acumulate după Sfântul Ion, în timp ce alţii au în continuu mustrări de conştiinţă, însă cu toate acestea nu ar renunţa pentru nimic în lume la o bucată de friptură sau la o felie de cozonac. La fel de adevărat este că există şi persoane cu o voinţă de fier, care strâng din dinţi şi încearcă să limiteze "daunele".
Cu toate acestea, pentru ca după terminarea Sărbătorilor, întâlnirea cu cântarul să nu fie prea dramatică, nu trebuie să vă supuneţi unor chinuri draconice. Sunt suficiente câteva măsuri simple, pe care trebuie să le respectaţi în această perioadă.
Potrivit statisticilor, în timpul sărbătorilor de iarnă, un om acumulează nu mai puţin de 1500 de calorii în plus, mai ales din cauza faptului că creşte cantitatea de condimente din preparate, dulciurile devin un aliment consumat constant, iar porţile practic se dublează. Cel mai mult au de suferit adulţii, care după un an plin de stres şi oboseală, abia aşteaptă să se lase duşi de val şi să se delecteze cu bunătăţile de Crăciun.
Lupta cu kilogramele.
Însă oare ce ne împinge să mâncăm mai mult şi în consecinţă să punem câteva kilograme în această perioadă a anului? Cauza principală este cu siguranţă faptul că acum prietenii şi rudele se reîntâlnesc şi au ocazia să petreacă mai mult timp împreună. În acelaşi timp însă, trebuie să recunoaştem că ne folosim de sărbători pentru a ne lăsa duşi de val şi a pentru a ne satisface orice capriciu culinar. În plus, la asta se mai adaugă că acum inactivitatea creşte, iar zilele libere şi fără stres te îmbie parcă la masă, pentru a savura specialităţile tipice pentru această perioadă.
Printre cele mai frecvente erori comise în această perioadă se numără prostul obicei de a consuma mâncăruri cu un conţinut ridicat de calorii şi asta pe parcursul întregii zile, la care se adaugă tendinţa de a neglija alimentele fundamentale, precum fructele şi legumele. Nu putem să uităm nici creşterea consumului de băuturi alcoolice şi combinarea dezordonată de mâncăruri. Rezultatele sunt vizibile.
Potrivit specialiştilor, numărul de calorii creşte cu 73 la sută, altfel spus în fiecare zi de sărbătoare sunt asimilate până la 1500-2000 de calorii în plus. Asta înseamnă două-trei kilograme acumulate în interval de doar câteva zile, mai ales din cauza faptului că se întâmplă extrem de rar ca această creştere a consumului de alimente cu un conţinut ridicat de calorii să fie urmat şi de o activitate fizică menită să alunge efectele nedorite.
Recomandarea specialistului.
Pentru a nu renunţa la bucuriile culinare ale acestei perioade şi în acelaşi timp pentru a nu afecta prea tare silueta, specialiştii vă recomandă să nu neglijaţi aportul de fibre şi legume, care induc o senzaţie de saţietate, permiţând în acelaşi timp savurarea fiecărei delicatese, însă în cantitatea potrivită.
Aşadar undă verde pentru plăcerile culinare care au efecte benefice şi asupra psihicului, cuvântul de ordine fiind însă "moderarea". În acelaşi timp, fiţi atenţi să nu abuzaţi de băuturile alcoolice şi să evitaţi dulciurile în zilele care nu sunt tocmai "de sărbătoare".
Este recomandat ca în această perioadă să urmaţi o alimentaţie cât mai variată şi să nu lipsiţi organismul de substanţele cele mai importante. Nu subapreciaţi riscurile unei alimentaţii hipercalorice şi nu uitaţi că un număr de calorii superior cantităţii necesare contribuie la acumularea de kilograme şi obosirea organismului.
O altă recomandare venită din partea specialiştilor este să reduceţi porţiile. Prin scăderea cantităţilor din fiecare specialitate, puteţi savura fiecare mâncare tradiţionale, fără a avea probleme prea mari cu silueta. Nu abuzaţi de dulciuri. Oricât ar fi de delicioase prăjiturile şi dulciurile de Crăciun, aveţi totuşi grijă să limitaţi consumul acestor alimente.
De asemenea, nu este recomandat nici consumul în exces de băuturi alcoolice, care trebuie consumate în timpul sau imediat după felurile principale, într-o cantitate moderată.
Nu trebuie să uitaţi că, dacă vreţi să savuraţi diverse "bombe calorice" fără a avea mustrări de conştiinţă, trebuie să faceţi un pic de mişcare.