Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 27 dec 2007 - Anul XII, nr. 313 (3678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8491 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După mese copioase

Digestie şi tranzit cu plante

O problemă în plus de Sărbători: după perioada lungă de post, se dă liber la un meniu variat, iar majoritatea alimentelor sunt grase şi greu de digerat. De aceea, pentru cei mai mulţi dintre noi plăcerea petrecerii Crăciunului şi a Anului Nou împreună cu familia este umbrită de dureri de stomac, arsuri, balonări, constipaţie... Pentru a preveni aceste probleme, în farmacii există o serie de medicamente care însă nu sunt lipsite de efecte adverse. De aceea, cel mai indicat este să apelaţi la farmacia naturii atât pentru a preveni problemele digestive de Sărbători, cât şi pentru a le vindeca.

Digestie lentă.

Pentru o varietate de probleme digestive se recomandă ridichea neagră. Bogată în vitamine şi minerale, rădăcina de ridiche neagră este utilizată cu succes pentru proprietăţile sale de drenare a bilei şi de antispastic. Specialiştii în fitoterapie prescriu tratamentul cu ridiche neagră pentru drenajul hepato-biliar, pentru îmbunătăţirea digestiei după exces alimentar sau preventiv, atunci când ştim că vom avea o masă copioasă. Trebuie totuşi să aveţi grijă să nu depăşiţi cantităţile recomandate de specialist, deoarece, în cazul exceselor, efectul poate fi cel opus. Cura cu ridiche neagră nu trebuie să depăşească 15 zile. Ridichea neagră este contraindicată pacienţilor care au calculi biliari sau care suferă de afecţiuni ale tiroidei.

Cei care acuză o digestie lentă şi în special cei cu probleme ale ficatului beneficiază de pe urma tratamentului cu fumăriţă, denumită şi “planta ficatului”. Bogăţia în substanţe active îi conferă acestei plante o gamă largă de proprietăţi: depurative, diuretice, antispastice. Fumăriţa este indicată mai ales pentru buna funcţionare a bilei şi pentru efectul calmant în cazul senzaţiei de greaţă provocate de excesul alimentar. Se prepară o infuzie din 3 g de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau două căni cu ceai pe zi timp de opt zile.

Remedii blânde.

Binecunoscutul ceai de păpădie rămâne unul dintre cele mai eficiente remedii pentru balonări şi constipaţii. Păpădia reface tranzitul intestinal, dar scade şi stratul de ţesut adipos, de aceea este foarte indicată persoanelor supraponderale şi obeze. Se prepară un decoct cu două linguriţe cu plantă uscată la 250 ml de apă. Se fierbe cinci minute şi se strecoară. Cantitatea zilnică recomandată este de un litru. Un remediu la fel de eficient ca păpădia este şi anghinarea, recomandată îndeosebi în tulburările de tranzit asociate cu crize de ficat şi de vezică biliară. Se prepară o infuzie de anghinare cu o linguriţă cu plantă la o ceşcuţă (150 ml) cu apă şi se administrează cu un sfert de oră înainte de fiecare masă principală. Decoctul de chimen are acelaşi efect benefic pentru stomac. În 200 ml de apă se fierbe o linguriţă cu seminţe timp de zece minute. Decoctul rămas după fierbere se consumă după fiecare masă, cantitatea împărţindu-se în mod egal în funcţie de numărul meselor. Ceaiul verde şi socul sunt printre primele opţiuni ale celor cu probleme de tranzit, fiindcă au un gust foarte plăcut. Ceaiul verde, consumat zilnic sub formă de infuzie, are efect laxativ. Pentru prepararea infuziei avem nevoie de o linguriţă cu ceai verde la 250 ml de apă. Se bea dimineaţa, înainte de masă, şi poate fi îndulcit cu miere, şi ea uşor laxativă. Infuzia de soc se prepară şi se consumă în acelaşi mod.

LAXATIVE PUTERNICE. Când constipaţia este cronică, avem nevoie de plante puternic laxative. În această categorie se încadrează volbura, ceaiul verde şi cruşinul, care se administrează cât mai rar posibil şi numai în cazuri extreme. Scoarţa de cruşin se pisează şi se prepară sub formă de decoct, cu o linguriţă cu praf la o cană. Se consumă înainte de masa principală. Ca decoct se administrează şi volbura sau ceaiul verde, cu o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.

MIERE, SEMINŢE. O linguriţă cu miere, administrată în fiecare dimineaţă cu un pahar cu apă, neapărat înainte de micul dejun, ajută digestia şi previne apariţia problemelor de tranzit intestinal.

Acelaşi efect benefic asupra sistemului digestiv îl au şi seminţele de dovleac, floarea-soarelui sau in. Se consumă dimineaţa, înainte de masă, ca şi mierea.

ACIDITATE. Printre numeroasele beneficii pe care le are broccoli asupra organismului se numără şi cel de reglare a sucurilor gastrice. De aceea, această legumă este recomandată persoanelor care suferă de aciditate gastrică. Datorită substanţelor pe care le conţine, broccoli are proprietăţi bacteriostatice, împiedicând multiplicarea bacteriilor din stomac.

PREVENTIV. Tratamentul cu ridiche neagră vă va ajuta să digeraţi mai bine felurile de mâncare grasă şi dulciurile. Dacă la masa de Crăciun aveţi senzaţia de greutate la stomac, pregătiţi-vă rapid o infuzie de fumăriţă, cu efect depurativ. Iar dacă vă simţiţi balonaţi, un ceai de angelică vă va ajuta să vă reveniţi într-un timp scurt, datorită efectului antispastic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Digestie şi tranzit cu plante.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Digestie şi tranzit cu plante5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Macrou gratinat cu gulii 4 porţii – 50 minute700g file de macrou4 gulii1 ceapă roşie100ml ulei4 morcovi2 ouă50g smântână100g caşcaval1 leg. mărar± sare, piper Curăţă fileul de pieliţe şi oscioare, spală-l şi scurge-l de apă.... Citeşte