Plimbările timp de 30 de minute, şase zile pe săptămână, sunt suficiente pentru a reduce circumferinţa taliei şi riscul de sindrom metabolic, o maladie asociată cu obezitatea şi stilul de viaţă sedentar, potrivit Reuters.
“Studiul indică faptul că există beneficii chiar şi dacă nu se fac modificări în alimentaţie”, a indicat profesorul Johanna L. Johnson, de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, autoarea acestui studiu.
Se estimează că un sfert din persoanele adulte din Statele Unite suferă de sindrom metabolic, un ansamblu de factori de risc care creşte probabilitatea de apariţie a bolilor cardiace, diabet şi accident cerebral. Pentru a fi diagnosticată cu sindrom metabolic, o persoană trebuie să prezinte cel puţin trei din cei cinci factori de risc: circumferinţa mare a taliei, hipertensiune arterială, nivel mare al trigliceridelor, nivel scăzut de colesterol “bun” HDL, glicemie ridicată.
La studiul realizat de cercetătorii americani au participat 171 de persoane de vârstă medie, supraponderale, care au efectuat exerciţii fizice de dificultăţi diferite.
Înainte de începerea programului de exerciţii fizice, 41% dintre subiecţi sufereau de sindrom metabolic, însă, după opt luni, numărul acestora a scăzut la 27%.
“Sunt veşti încurajatoare pentru persoanele de vârsta a doua, sedentare, care doresc să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. Înseamnă că nu trebuie să alerge de 4 – 5 ori pe săptămână, ci pur şi simplu să se plimbe prin vecinătate, după cină, în fiecare seară”, au indicat cercetătorii.
Persoanele care s-au plimbat timp de 30 de minute, şase zile pe săptămână, parcurgând câte 10 kilometri, s-au simţit mai bine decât cei care s-au plimbat doar câte 5 kilometri.
Persoanele care au făcut exerciţii fizice cu nivel mare de dificultate, o perioadă mai scurtă de timp, au prezentat o îmbunătăţire a stării de sănătate mai mică – micşorarea circumferinţei taliei, scăderea în greutate - decât cei care au ales să se plimbe, dar au făcut acest lucru o perioadă mai lungă de timp.
Studiul a apărut în ediţia de pe decembrie a American Journal of Cardiology.
(20 dec 2007, 15:29:24