Femeile cu picioare scurte prezintă probabilităţi mai mari de a suferi de boli ale ficatului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, informează Reuters.
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol sunt de părere că ambele aspecte, picioarele scurte şi bolile hepatice, sunt un rezultat al dietei alimentare, precum şi al altor factori din primii ani de viaţă.
Studiul, la care au participat 3.600 de femei, cu vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani, a scos la iveală faptul că probabilităţile ca reprezentantele sexului frumos să sufere de boli hepatice sunt invers proporţionale cu lungimea picioarelor.
Studii anterioare au sugerat faptul că lungimea picioarelor influenţează probabilitatea de apariţie a bolilor cardiace la maturitate.
"Funcţia ficatului adult este influenţată de factorii de mediu din primii ani de viaţă - reflectată în lungimea picioarelor" - şi aceiaşi factori influenţează şi probabilitatea apariţiei diabetului sau a bolii coronariene cardiace.
Specialiştii au măsurat lungimea picioarelor participantelor la studiu. De asemenea, specialiştii le-au prelevat voluntarelor mostre de sânge pentru a măsura enzimele ficatului: alanin-amino-transferază, gamma-glutamil-transferază, aspartat transaminază şi alcalin-fosfatază.
"Fiecare din aceşti markeri reflectă un aspect diferit al unei potenţiale afecţiuni a ficatului", se indică în studiu.
Lungimea picioarelor arată cât de echilibrat a fost hrănită o persoană în copilărie. Alăptarea la sân şi nivel socio-economic al copilului influenţează lungimea picioarelor în viaţa adultă, spun cercetătorii britanici.
Rezultatele sunt aceleaşi chiar şi când se ia în considerare factori de risc precum fumatul şi consumul de alcool, care afectează funcţia hepatică.
(20 dec 2007, 06:03:18