Suntem pregătiţi împotriva unei pandemii cu un virus gripal foarte puternic? Specialiştii nu îşi mai pun deja întrebarea „dacă" acest lucru se va întâmpla, ci „când" va avea loc acest eveniment.
Cel puţin patru milioane de francezi vor fi atinşi de gripă în acest sezon. De două ori mai mult decât în sezonul trecut. Aşa susţin specialiştii de la Sentinelles-Inserm, un organism care, cu ajutorul unei reţele formate din 1.260 de medici, supraveghează epidemiile apărute pe teritoriul Franţei.
Previziunile iau în calcul anumite modele climatice planetare şi răspândirea virusurilor gripale de tip A. Tocmai pentru a tempera efectele epidemiei din acest sezon, medicii recomandă vaccinarea antigripală.
Sunt vizaţi mai ales diabeticii, cei cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii de insuficienţă cardiacă, cei cu tulburări de ritm cardiac, cardiopatii congenitale grave, cei cu insuficienţă respiratorie, cei cu afecţiuni neurologice, cei infectaţi cu HIV, mucoviscidoză, astm, bronhopneumopatii, copiii şi adolescenţii, personalul sanitar şi cei care lucrează în mari aglomerări umane.
Cu toate aceste campanii de informare, numărul celor vaccinaţi rămâne în general insuficient. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un procent de 75% de vaccinaţi din grupele de risc, în special din rândul bătrânilor.
Cel mai mare pericol, susţin medicii de la Institutul Cantacuzino, este reprezentat de combinaţia dintre gripa sezonieră şi gripa aviară. Coabitarea celor două virusuri este periculoasă mai ales în cazul celor aflaţi în zonele în care s-au semnalat cazuri de gripă aviară. Aceştia riscă să facă o infecţie mixtă: gripă sezonieră cu virus uman şi gripă cu virus aviar.
Se poate produce o interacţiune între cele două virusuri, din care poate să rezulte un virus care să ia calităţi de la virusul uman - microorganism care se transmite foarte uşor - şi de la virusul aviar, foarte virulent. Virusul aviar nu este adaptat omului, dar în urma coabitării cu virusul aviar se poate adapta şi poate izbucni o pandemie (epidemie la nivel planerar).
Epidemia de gripă, aşteptată în ianuarie
În România, specialiştii se aşteaptă ca epidemia de gripă să apară ca de obicei, în a doua jumătate a lunii ianuarie, în februarie şi martie. În ceea ce priveşte posibilitatea apariţiei unei pandemii, experţii consideră că este inevitabilă şi că poate să apară în orice moment, în oricare parte a globului, dar cu mare probabilitate în zonele unde există mari aglomerări de oameni, de păsări, în special în zona Extremului Orient. România este, spun specialiştii, pregătită la fel de bine împotriva unei pandemii ca şi celelalte ţări, însă niciodată nu se poate spune că eşti foarte bine pregătit în astfel de situaţii, susţin medicii.
Soluţii noi de vaccinare
Pentru a face faţă unei eventuale pandemii, când va fi necesară o vaccinare în masă, specialiştii caută soluţii pentru produse care să fie uşor de administrat şi rapid de preparat. Cercetătorii britanici testează de câtva timp un vaccin preparat din ADN-ul viral înglobat în microcapsule ce se "împuşcă" în piele fără a mai fi nevoie de ac (vezi infografia alăturată).
Astfel s-ar ajunge la economisirea de vaccin (este necesară o cantitate mai mică de substanţă), s-ar prepara vaccinul mult mai rapid şi s-ar renunţa la acele de unică folosinţă, iar administrarea ar fi mai rapidă. OMS agreează astfel de preparate, însă acestea sunt încă în faza experimentală. Deocamdată trebuie dovedit dacă acestea – chiar în lipsa acului - nu transmit boli de la un individ la altul.
Sursa: www.adevarul.ro