Un dispozitiv cu baterie, care permite pacienţilor cu insuficienţă renală să se mişte în timp ce fac dializă, a dat rezultate promiţătoare în urma unui test pilot pe subiecţi umani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în The Lancet, informează Reuters.
Dispozitivele tradiţionale de hemodializă sunt fixe, iar pacienţii sunt obligaţi să nu se mişte în timpul procesului de curăţare a sângelui.
Dispozitivul pe bază de baterie, dezvoltat de firma americană Xcorporeal, a fost testat cu succes în Marea Britanie de pacienţi, care l-au purtat între 4 şi 8 ore.
Obiectivul cercetătorilor este de a obţine un dispozitiv care să permită pacienţilor să renunţe la maşinile de hemodializă la care trebuie să apeleze timp de 12 ore pe săptămână.
"Dispozitivul poate deveni un mijloc practic de a furniza pacienţilor cu insuficienţă renală în stadiu terminal dialize mai frecvente şi pe perioade mai mari", a spus Andrew Davenport, de la University College din Londra, coordonator al acestui studiu.
Mai sunt necesare testări.
Medicii spun că mai sunt necesare nişte teste, pentru că la primul au participat doar opt pacienţi, cu o vârstă medie de 52 de ani, care au făcut regulat hemodializă înainte de a li se fixa pe corp acest dispozitiv portabil, de dimensiuni destul de mari.
Ritmul fluxului sangvin şi cel al eliminării toxinelor din organism au fost mai lente decât în timpul dializei tradiţionale, dar acest lucru nu constituie o problemă, pentru că dispozitivul poate fi purtat pe perioade mai lungi, continuu.
Doi dintre pacienţi au dezvoltat cheaguri de sânge, din cauza unei doze nepotrivite de anticoagulant, în timp ce un alt subiect a fost deconectat temporar de la aparat, pentru că unul dintre acele acestuia s-a deplasat.
Totuşi, toţi subiecţii au declarat că ar recomanda tratamentul altor pacienţi cu insuficienţă renală, potrivit cercetătorilor.
Aproximativ 1,3 milioane de persoane din lumea întreagă suferă de insuficienţă renală care necesită tratament cu dializă. Puţini pacienţi norocoşi primesc un transplant de rinichi, pentru că nu se donează destule organe.
Pe termern lung, experţii speră să dezvolte variante mai mici şi, poate, implantabile, ale acestui dispozitiv care poate prelua funcţiile unui rinichi sănătos.