Diabetul tinde să ia proporţiile unei epidemii la nivel mondial, de aceea orice posibilitate de a trata şi preveni această boală este binevenită. O soluţie vine din farmacia albinelor, care ne oferă propolisul. Cunoscut mai mult datorită proprietăţilor sale imunostimulatoare şi antibacteriene, propolisul poate avea efect benefic în ambele tipuri de diabet.
Tinctură.
În diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent) este recomandat propolisul sub formă de tinctură. Curele cu tinctură de propolis favorizează reducerea dozei de insulină în cazul diabeticilor de tip I. Tot tinctura de propolis dă rezultate şi în diabetul de tip II (noninsulino-dependent). În această formă de diabet, propolisul contribuie la scăderea şi la ţinerea sub control a glicemiei. Curele cu propolis trebuie făcute sub supravegherea specialistului, care stabileşte dozele pentru fiecare bolnav. În cele mai multe cazuri, diabetul este însoţit de hipertensiune. Propolisul luat pentru reducerea glicemiei contribuie de asemenea la controlarea tensiunii arteriale.
Imunitate.
În acelaşi timp, propolisul stimulează sistemul imunitar. Acţiunea imunostimulatoare se datorează bogăţiei de vitamine şi minerale. Ca şi polenul, propolisul este un complex de multivitamine: caroten sau provitamina A, vitaminele din grupul B, vitaminele C, D, E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu. Astfel, curele cu propolis sunt eficiente şi pentru prevenirea virozelor respiratorii, pentru combaterea stărilor de epuizare fizică şi psihică, pentru stimularea circulaţiei sangvine. De asemenea, propolisul este un analgezic natural, fiind recomandat pentru calmarea durerilor. În toate aceste cazuri, propolisul se foloseşte sub formă de tinctură sau tablete pe care le găsim la plafar.
Propolisul alături de celelalte produse apicole (polen, miere, lăptişor de matcă) contribuie la detoxifierea organismului, în condiţiile în care luăm foarte multe medicamente de sinteză.
Sursa: www.jurnalul.ro