Copiii cu greutate mai mică la naştere prezintă riscuri mai mari de a suferi de depresie şi anxietate în viaţă, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici şi canadieni publicat în Biological Psychiatry, informează Reuters.
Condiţiile ostile din uter, care influenţează dezvoltarea fătului, pot provoca şi apariţia diferenţelor cerebrale, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Alberta, Canada, şi colegilor lor din Marea Britanie.
Cercetătorii au monitorizat, timp de 40 de ani, 4.600 de britanici născuţi în 1946.
"Am descoperit că până şi persoanele care au prezentat în timpul vieţii simptome slabe sau moderate de depresie s-au născut cu o greutate mai mică decât cei care au avut o mai bună sănătate mintală", au spus cercetătorii. "Cu cât greutatea la naştere este mai mică, cu atât individul are mai mari probabilităţi de a suferi de tulburări mentale în viaţa ulterioară", au adăugat aceştia.
Cercetătorii au analizat doar datele medicale, nu şi posibilele cauze. Cercetătorii spun că este posibil ca în momentele în care mamele sunt stresate, hormonii stresului să treacă prin placentă şi să ajungă la făt. Circulaţia sângelui spre făt este restricţionată, iar acesta primeşte mai puţini nutrienţi.
Specialiştii mai spun că o altă descoperire interesantă a fost că persoanele care au avut o greutate mai mică la naştere au achiziţionat mai greu anumite competenţe, precum statul în picioare sau mersul.
Nu toţi bebeluşii care se nasc cu o greutate mică sunt sortiţi să aibă o sănătate mintală proastă, spun cercetătorii, explicând că înregistrările din 1946 nu specificau dacă a fost vorba sau nu de naşteri premature. "Greutatea mică la naştere nu constituie neapărat o problemă. Dar copiii care se nasc cu o greutate mică din cauza condiţiilor ostile din uter" ar putea fi afectaţi de markerii stresului în timpul vieţii uterine, spun specialiştii.
Specialiştii afirmă că o concluzie care se poate trage din acest studiu este aceea că viitoarele mame trebuie îngrijite şi protejate.