Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi. Pătrunjelul consumat proaspăt în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului.
Prin compoziţia sa, pătrunjelul întăreşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.
Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier şi mangan (100 g pătrunjel proaspăt conţine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier şi 0,5 mg mangan). Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conţinutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac. Practic, cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg). Pătrunjelul mai conţine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă precum şi un aminoacid numit histidină, care frânează dezvoltarea tumorilor.
Acţiuni terapeuticeCa acţiuni terapeutice ale pătrunjelului, trebuie menţionat faptul că acesta întăreşte sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecţios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic (eliminând apa, ureea, acidul uric şi clorurile) şi depurativ, antiseptic al sângelui, al tubului digestiv şi al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, antirahitic şi antiscorbutic, stimulator al expectoraţiei (eliminând din bronhii şi plămâni substanţele dăunătoare), împiedică uscarea conjunctivei şi a corneei, favorizează creşterea transpiraţiei (contribuind şi în acest fel la eliminarea toxinelor), este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului şi alcoolului.
Salata de pătrunjelPătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecţioase, alergii, convalescenţă, bătrâneţe, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic şi intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecţiuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstrual neregulat, celulită.
Pentru toate acestea, se recomandă cura cu salată de pătrunjel. Se mărunţeşte o legătura de pătrunjel proaspăt, se adaugă puţin ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac sau de susan; se mănâncă, zilnic, câte o astfel de salată, timp de 10-14 zile. Cura este tonică şi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii. Această salată este benefica şi pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool.
Pătrunjelul poate fi consumat şi sub formă de suc obţinut cu storcătorul electric. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ţine în frigider mai mult de 5 ore. Se bea, zilnic, sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, înainte de a mânca. Cura durează două săptămâni.
Sucul, în cantităţi miciSucul de pătrunjel este foarte puternic, motiv pentru care el se consumă în cantităţi mici (cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos) sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.
Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Apiolul, o substanţă conţinută de pătrunjel, stimulează contracţiile uterine şi diminuează secreţia de lapte, pe care o poate chiar opri dacă pe sâni se aplică frunze strivite de pătrunjel.