Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2007 - Anul XII, nr. 290 (3660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate la legătură

Pătrunjelul, antioxidant şi antialergic

Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi. Pătrunjelul consumat proaspăt în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului.

Prin compoziţia sa, pătrunjelul întăreşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.

Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier şi mangan (100 g pătrunjel proaspăt conţine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier şi 0,5 mg mangan). Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conţinutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac. Practic, cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg). Pătrunjelul mai conţine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă precum şi un aminoacid numit histidină, care frânează dezvoltarea tumorilor.

Acţiuni terapeutice

Ca acţiuni terapeutice ale pătrunjelului, trebuie menţionat faptul că acesta întăreşte sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecţios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic (eliminând apa, ureea, acidul uric şi clorurile) şi depurativ, antiseptic al sângelui, al tubului digestiv şi al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, antirahitic şi antiscorbutic, stimulator al expectoraţiei (eliminând din bronhii şi plămâni substanţele dăunătoare), împiedică uscarea conjunctivei şi a corneei, favorizează creşterea transpiraţiei (contribuind şi în acest fel la eliminarea toxinelor), este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului şi alcoolului.

Salata de pătrunjel

Pătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecţioase, alergii, convalescenţă, bătrâneţe, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic şi intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecţiuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstrual neregulat, celulită.

Pentru toate acestea, se recomandă cura cu salată de pătrunjel. Se mărunţeşte o legătura de pătrunjel proaspăt, se adaugă puţin ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac sau de susan; se mănâncă, zilnic, câte o astfel de salată, timp de 10-14 zile. Cura este tonică şi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii. Această salată este benefica şi pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool.

Pătrunjelul poate fi consumat şi sub formă de suc obţinut cu storcătorul electric. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ţine în frigider mai mult de 5 ore. Se bea, zilnic, sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, înainte de a mânca. Cura durează două săptămâni.

Sucul, în cantităţi mici

Sucul de pătrunjel este foarte puternic, motiv pentru care el se consumă în cantităţi mici (cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos) sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.

Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Apiolul, o substanţă conţinută de pătrunjel, stimulează contracţiile uterine şi diminuează secreţia de lapte, pe care o poate chiar opri dacă pe sâni se aplică frunze strivite de pătrunjel.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pătrunjelul, antioxidant şi antialergic.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pătrunjelul, antioxidant şi antialergic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui Umplut 4 porţii  90 minute 1 pui 100ml ulei200g ficăţei de pui150g caşcaval4 linguri pesmet1 ou1 linguriţă rasă scorţişoară pudră4 cuişoare2 fire rozmarin1 lămâie± sare, piper Curăţă puiul, pârleşte-l la... Citeşte