Persoanele care beau zilnic o jumătate de pahar de vin roşu prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta un cancer la colon, a treia cea mai comună formă de cancer, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani şi preluat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că resveratrolul, o substanţă chimică prezentă din abundenţă în struguri, blochează un proces cheie în răspândirea cancerului.
La studiu au participat 499 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer. Zilnic, o parte dintre aceştia au primit o pastilă de 20 de mg de resveratrol, alt grup a primit 120 de grame de pudră de struguri amestecată cu apă şi un al treilea grup a primit 80 de grame de pudră de struguri amestecată cu apă.
În timp ce suplimentele cu resveratrol nu au avut impact asupra tumorilor deja existente în organism, biopsiile realizate pe ţesuturi prelevate de pe colon au indicat faptul că, la pacienţii care au luat zilnic 80 de grame de pudră de struguri, s-a manifestat o reducere a semnalizării intracelulare necesară în răspândirea tumorii.
La 10 ani de la diagnosticarea cu cancer, 75% dintre pacienţii participanţi la studiu erau încă în viaţă, faţă de 47% în cazul pacienţilor care nu au urmat un astfel de tratament.
Cercetătorii cred că această descoperire ar putea sta la baza unor noi tratamente de prevenire a cancerului la colon.
Cancerul la colon se situează pe locul al treilea în topul formelor de cancer cele mai frecvente, fiind responsabil, anual, pentru o jumătate de milion de decese.
Resveratrolul se găseşte în coaja boabelor de struguri, vin şi arahide. O cantitate de 80 de grame de pudră de struguri este echivalentă cu o jumătate de pahar de vin sau o jumătate de kilogram de struguri proaspeţi.
Cercetătorii nu au descoperit încă de ce doza mai mică de pudră de struguri a fost mai eficace decât cea mai mare şi urmează să mai analizeze acest aspect.