Operaţia de îndepărtare a amigdalelor şi a polipilor poate avea efecte benefice asupra somnului copiilor cu tulburări de respiraţie manifestate în timpul odihnei, acestea sunt rezultatele unui nou studiu efectuat de cercetătorii americani. Aceştia susţin că după ce sunt supuşi unei astfel de operaţii, numită adeno-amigdalectomie în termeni specializaţi, copiii cu probleme respiratorii dorm mult mai bine. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă spun că această intervenţie chirurgicală poate duce şi la o îmbunătăţire a comportamentului micuţilor pacienţi. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 117 copii cu probleme respiratorii, care au fost supuşi unei astfel de intervenţii.
Apneea.
Problemele respiratorii manifestate la copii în timpul somnului se referă la o gamă destul de largă de afecţiuni, variind de la sforăit şi până la sindromul de apnee de somn de tip obstructiv. Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Apneea obstructivă este cauzată de ocluzii ale căilor aeriene superioare. Apneea apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Unul dintre efectele secundare ale acestei tulburări îl reprezintă oboseala cronică manifestată în timpul zilei, iar de multe ori, problemele de acest fel sunt cauzate la copii de inflamarea amigdalelor şi a polipilor, acestea fiind mase de ţesut care "filtrează" microbii.
Sindromul ADHD.
Studiile efectuate au arătat şi faptul că în rândul copiilor al căror somn este afectat de probleme de respiraţie există foarte multe cazuri de tulburări de comportament, inclusiv sindromul de deficit de atenţie ADHD. De aceea, rezolvarea problemelor de respiraţie duce la modificări benefice de comportament. Sindromul ADHD se manifestă prin deficit de atenţie, de concentrare şi dificultăţi în realizarea unei sarcini şi dacă nu este tratat poate perturba serios activitatea şcolară şi socială a copiilor. "Sforăitul cronic contribuie la înrăutăţirea comportamentului copiilor cu astfel de tulburări. În momentul în care problema sforăitului este rezolvată, atunci calitatea vieţii acestora se poate îmbunătăţi considerabil", a explicat Julie Wei, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Kansas.