Ne petrecem o treime din viaţă dormind, de aceea specialiştii ne atrag atenţia asupra importanţei pe care trebuie să o acordăm aparent simplei alegeri a patului
Ritmul de viaţă tot mai trepidant impune o nouă tendinţă: adăugarea unui pat în living, pentru crearea unui spaţiu dedicat lecturii, ascultării muzicii şi meditaţiei
Cercetările arată că una din şapte vizite la medic are drept cauză insomnia. “Mulţi dintre noi nu schimbăm suficient de des patul şi salteaua, iar asta ar putea fi una dintre cauze”, spun specialiştii britanici de la “Sleep Council”.
Conform acestora, este o obligaţie şi nu un moft ca la fiecare şapte, opt ani patul şi salteaua să fie schimbate. Vi se pare prea mare deranjul? Măcar aveţi de unde alege. Ofertele sunt variate astăzi, chiar şi pe piaţa românească, unde puteţi opta fie pentru un divan elegant sau un pat tradiţional, fie pentru unul simplu, din pal melaminat sau un pat sofisticat, din fier forjat. Atenţie, însă, când vine vorba de preţ, avertizează specialiştii. Este o mare diferenţă între un pat de bună calitate şi alternativa ieftină a acestuia.
Nu vă zgârciţi, fiindcă ceea ce plătiţi de fapt este un somn liniştit. Un calcul simplu arată că, dacă plăteşti 1.000 de euro pe un pat şi îl păstrezi 7 ani, “cazarea” pe noapte pentru un somn uşor, te costă în jur de 1,3 lei pe noapte. Un chilipir!
Fie că este din lemn, metal sau tapiţat, scheletul patului este primul la care trebuie să vă orientaţi. Vestea bună este că îl puteţi alege pe cel care vă place şi vi se potriveşte vouă, nu mobilei din dormitor sau living. Astăzi, grija “asortatului” rămâne la urmă, la modă fiind, de ceva vreme, mixul de piese şi stiluri.
Puteţi alege şi combina cu gust, aşa cum poartă britanicii, mai nou, o formă simplă, sau dimpotrivă, dacă totul este simplu în casă, puteţi crea atmosferă cu ajutorul unui pat luxos, bogat. Dacă vă place metalul, puteţi salva şi nişte bani, fiindcă acestea sunt ceva mai ieftine.
În ciuda acestui fapt, patul din lemn rămâne preferat de cei mai mulţi cumpărători. În străinătate, foarte la modă sunt paturile cu schelet de alamă, fixate în rotiţe sau picioare şi cele tapiţate cu piele şi velur. La cele cu somieră, designerii avertizează asupra faptului că aceasta trebuie să fie compatibilă cu temelia patului, pentru un suport cât mai bun. Este de recomandat să fie cumpărate împreună, aşa cum au fost gândite de producător.
Patul tare, bun pentru spate, este doar un mit
„Este un mit că paturile tari sunt bune pentru spatele vostru. În realitate, acestea tind să ne facă să ne foim mai mult în timpul nopţii, din cauza inconfortului, ceea ce ne perturbă somnul”, spune reprezentantul unui producător britanic de mobilă.
“Somiera trebuie să se muleze pe corpul dumneavostră şi nu invers”. Cu cât există mai multe arcuri, cu atât suportul este mai puternic şi patul mai de calitate. Sunt recomandate şi somierele din spumă la latex, care sunt şi prima opţiune din punct de vedere al durabilităţii.
Latexul este bun fiindcă are calităţi anti-bacteriene şi hipoalergene. În orice caz, dacă v-aţi hotărât că este momentul să vă schimbaţi patul, nu uitaţi de regula de aur: Testaţi-l! Şi nu există o altă cale mai bună ca să aflaţi ce vă place şi vi se potriveşte decât dacă vă întindeţi câteva minute chiar în show-room-urile unde sunt expuse. Comparaţi, dacă se poate, împreună cu partenerul. Totul este să nu adormiţi.