O alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în cele trei mese principale de pe parcursul unei zile, la care se pot adăuga 1-2 gustări.
“Cerealele integrale sunt alimente de bază într-o alimentaţie echilibrată, deoarece prin intermediul lor se asigură o serie de nutrienţi esenţiali în alimentaţia zilnică a tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Totodată, cerealele reprezintă o importantă sursă de energie necesară bunei desfăşurări a activităţii zilnice - fizice şi intelectuale” – explică Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ”Nicolae Paulescu”.
Ce sunt cerealele integrale?
Bobul integral reprezintă întreaga parte comestibilă a cerealelor şi este alcătuit din: germene (partea interioară), endosperm (stratul din mijloc) şi coajă. Nutrienţii nu sunt distribuiţi uniform în bobul de cereale, concentraţia cea mai mare găsindu-se în germene şi coajă. Cele două părţi ale boabelor de cereale sunt înlăturate prin procesul de rafinare, ceea ce duce la pierderea unei cantităţi importante de nutrienţi esenţiali. Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele integrale conţin întreaga parte comestibilă a boabelor de cereale.
Cereale integrale – recomandate în alimentaţia zilnică!
La baza Piramidei alimentaţiei echilibrate se află cerealele, fiind recomandate în special cereale integrale. Produsele alimentare care conţin cereale integrale, cum ar fi cerealele pentru mic dejun pe bază de cereale integrale, au un amestec bogat de fibre alimentare, vitamine din grupul B, minerale (fosfor, potasiu, magneziu, fier, cupru, zinc), dar şi antioxidanti (vitamina E, seleniu) şi fitonutrienţi. De aceea, ele sunt recomandate de nutriţionişti tuturor persoanelor, indiferent de vârstă.
“Produsele cerealiere nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a întregii familii, deoarece ele sunt situate chiar la baza “piramidei alimentelor”, cu un aport recomandat de 6-10 porţii/zi, din care cel puţin 3 porţii să fie reprezentate de cereale integrale (US Dietary Recommendations, 2004)”, completează Conf. Dr. Gabriela Radulian.
Beneficiile consumului de cereale integrale
Prin consumul regulat de cereale integrale, datorită conţinutului lor de substanţe nutritive esenţiale, se poate obţine un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Astfel, fibrele alimentare previn constipaţia, scad incidenţa cancerului de colon şi a celui de sân, reduc nivelul colesterolului şi scad trigliceridele sanguine. Fibrele alimentare, datorită capacităţii mari de absorbţie a apei, cresc volumul alimentelor ingerate şi determină o senzaţie de saţietate precoce.
Antioxidanţii şi fitonutrienţii din cerealele integrale reduc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer (American Food and Drug Administration, 1999).
Studiile epidemiologice susţin recomandarea cerealelor integrale, datorită valorii lor nutritive, pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, obezităţii şi cancerului.
Micul dejun - cea mai importantă masă a zilei!
Micul dejun este prima şi cea mai importantă masă a zilei, deoarece el trebuie să asigure energia necesară desfăşurării activităţilor din prima parte a zilei.
Un mic dejun echilibrat şi complet este esenţial pentru întreaga familie. Deşi nici un aliment nu alcătuieşte un mic dejun perfect, există câteva realităţi confirmate despre cerealele integrale, care le transformă într-o alegere ideală pentru menţinerea unei stări de sănătate optime.
“Se recomandă cereale integrale la micul dejun datorită conţinutului crescut de fibre, fortifierii cu vitamine şi minerale şi aportului scăzut de calorii şi grăsimi saturate. Însă, pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive, un mic dejun complet ar trebui să conţină, pe lângă cereale integrale, lapte şi produse lactate (furnizează proteine de calitate superioară, calciu, vitaminele D şi A) şi fructe proaspete (principala sursă de vitamina C necesară creşterii rezistenţei organismului la acţiunea agenţilor infecţioşi sau toxici)” - precizează Gabriela Radulian.
Cerealele pentru mic dejun pe bază de cereale integrale reprezintă o alegere benefică pentru o alimentaţie echilibrată şi pot fi consumate la oricare masă sau gustare a zilei. De regulă, obiceiul de a le consuma la micul dejun este asociat cu creşterea randamentului fizic şi intelectual în prima parte a zilei. Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o altă masă a zilei şi ar trebui să acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie.
Doar trei la sută dintre români consumă zilnic cereale integrale, deşi, dacă ar face parte din alimentaţie acestea ar putea preveni creşterea colesterolului şi apariţia diabetului