Deseori suntem obosiţi, chiar când ne trezim dimineaţa. Firesc ar fi ca, după orele dedicate odihnei, să ne trezim relaxaţi, gata pentru o zi de muncă. Există câţiva factori care ne ajută să depăşim momentele critice, fără să apelăm rapid la ajutorul medicului.
Unii dintre noi îşi refac vigoarea după şase-şapte ore de somn, alţii au nevoie de minimum opt ore. Dacă suferim de oboseală acumulată, trebuie să devansăm ora de culcare până reuşim să intrăm în programul normal de odihnă. O ceaşcă de ceai de tei, valeriană sau lavandă ne va calma înainte de culcare. Cardiacii vor opta pentru ceaiul de talpa gâştii, iar cei care nu se împacă bine cu ceaiul îl pot înlocui cu o ceaşcă de lapte sau iaurt.
Pernă cu stil
Chiar şi mărimea pernei poate influenţa în bine sau în rău somnul nostru. Specialiştii spun că trebuie să adaptăm perna stilului nostru de a dormi, după poziţia trupului în timpul somnului. Astfel, cei care dorm pe o parte trebuie să-şi aleagă o pernă mai înaltă, pentru a oferi stabilitate capului. Acesta din urmă poate rămâne într-o poziţie orizontală, pentru că are astfel un punct de sprijin.
Cei care dorm pe spate, de obicei, trebuie să folosească o pernă nu prea mare ca înălţime. Ea trebuie să asigure poziţia orizontală a capului situat la aceeaşi înălţime cu spatele. Pentru cei care dorm pe burtă, lucrurile sunt mai simple. Perna trebuie să aibă o grosime de şase-opt cm. Mai există şi categoria sentimentalilor, care preferă să doarmă cu o pernă în braţe, exceptând-o pe cea de sub cap. Aceasta poate avea forma dreptunghiulară sau rotundă.
Exerciţiile uşoare ne relaxează pentru somn
Cinele copioase, stropite cu tării, sunt contraindicate dacă vrem să avem un somn liniştit. Ideale sunt câteva exerciţii uşoare. Patul trebuie să fie confortabil, poziţionat către nord. Nu trebuie să adormim cu veioza aprinsă deoarece lumina electrică perturbă formarea melatoninei (hormonul de noapte) şi riscul de a ne îmbolnăvi de cancer e mai mare.