Dieta mediteraneana consistă într-un stil de viaţă bazat pe o alimentaţie echilibrată şi variată, în care predomină produsele tradiţionale din zona mediteraneană. Alimentele care stau la baza acestei diete sunt pâinea şi pastele, ca principală resursă de carbohidraţi, uleiul de măsline, ca principal rezervor de grăsimi şi vinul, în cantităţi moderate, în timpul meselor.
Tot la baza dietei mediteraneene stau şi fructele şi legumele, care ne garantează fibrele de care corpul nostru are nevoie, dar şi pestele şi carnea de pasare, produsele lactate şi ouăle, ca principală resursă de proteine. Acest tip de dieta se asociază cu frecvenţa scăzută a bolilor cardiovasculare şi cu un nivel scăzut de colesterol în sânge.
Sfaturi pentru a urma dieta mediteraneană:
1. Consumaţi zilnic fructe, legume şi cereale
2. Schimbaţi ciocolata sau alte dulciuri cu fructele proaspete
3. Uleiul de măsline ar trebui să fie principala resursă de grăsimi din cadrul dietei, folosit atât pentru gătit, cât şi pentru asezonat
4. Consumaţi zilnic lapte, iaurt şi brânză slabă, pentru a răspunde necesităţilor de calciu
5. Consumaţi peşte de 3-4 ori pe săptămână
6. Schimbaţi sarea cu usturoiul, ceapa, oţetul, lămâia sau ierburile aromatice pentru a condimenta mâncarea
7. Beţi zilnic 2 litri de apă
8. Evitaţi băuturile alcoolice, făcând o mică excepţie cu vinul, în cantitate moderată, un păhărel la masă
9. Evitaţi fumatul
10. Faceţi mişcare în aer liber
11. Dormiţi cel puţin 7-8 ore pe noapte