Doar cu câteva grade dacă scade temperatura, mâinile şi picioarele sunt în suferinţă. Aşa-numitul sindrom al picioarelor reci afectează bărbaţi şi femei de toate vârstele. De vină este circulaţia periferică deficitară, din cauza căreia frigul se resimte mai puternic. Senzaţia permanentă de picioare reci este foarte neplăcută şi ne pune în situaţia de a deveni dependenţi de şosete şi de băi fierbinţi. Medicina naturistă are soluţii pentru problemele de circulaţie periferică.
Ceaiuri
Avem la dispoziţie multe plante care, consumate sub formă de ceaiuri, îmbunătăţesc circulaţia sanguină: coada-şoricelului, frunzele de dud, nalba, frunzele de nuc, păpădia, conurile de hamei. Infuzia se prepară cu o lingură de plantă la o cană cu apă. Se consumă trei-patru căni zilnic, între mese.
De asemenea, se recomandă un amestec de păducel, talpa-gâştei, măceşe, urzică şi coada-calului. La un litru de apă se folosesc patru linguri din acest amestec, se prepară sub formă de infuzie şi se consumă zilnic, până la ameliorarea senzaţiei de mâini şi de picioare reci. Specialistul nostru mai recomandă un amestec din extracte de plante tinere: extract de mlădiţe de coacăz (50 de picături dimineaţa), extract de mlădiţe de mur (50 de picături la prânz) şi extract de muguri de plop (50 de picături seara).
Băi calde
Pentru băi de picioare se poate prepara un macerat din coada-calului, conuri de hamei, scoarţă de stejar şi scoarţă de salcie. Patru linguri din acest amestec se pun dimineaţa într-un litru de apă şi se lasă la macerat până seara. Amestecul se fierbe apoi zece minute. O baie în decoctul cald trebuie să dureze, în medie, 20 de minute. Se foloseşte un vas înalt, care să permită scufundarea picioarelor până la genunchi. După această baie de plante se aplică un unguent din spânz, ienupăr şi castane, care se poate procura de la magazinele cu profil naturist. Tot acest tratament trebuie aplicat seara, chiar înainte de culcare. Dacă picioarele reci sunt şi dureroase, a doua zi se poate aplica un unguent, de data aceasta numai din castane. Pentru că suntem chiar în sezonul castanelor, putem prepara singuri unguentul. Se zdrobesc mai multe castane, peste care se pune apoi ulei de măsline şi se lasă la macerat două săptămâni. Se scot apoi cojile, iar conţinutul se mixează. Cu pasta obţinută se masează picioarele dureroase.