Optimismul este asociat cu două regiuni din creier care influenţează unele persoane să accentueze latura pozitivă a unui lucru sau a unui eveniment, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi publicat în revista Nature, informează Reuters.
Cercetătorii de la Universitatea din New York spun că această descoperire este importantă pentru că poate oferi explicaţii despre lucrurile care nu funcţionează în cazul persoanelor care suferă de depresie.
Cercetătorii au analizat tomografiile cerebrale realizate unui număr de 15 persoane, şapte bărbaţi şi opt femei. În timpul efectuării tomografiilor, subiecţii au fost rugaţi să-şi imagineze nişte scenarii plasate în viitor, precum câştigul unei sume mari de bani, o petrecere aniversară, un meci de fotbal, o vizită la zoo, finalul unei relaţii de dragoste, o înmormântare etc.
Cercetătorii au dorit să examineze modul în care creierul generează "predispoziţia la optimism", o stare de spirit pozitivă care există chiar şi când nu sunt probe în sprijinul aşteptărilor optimiste.
În cazul scenariilor optimiste, două zone din creier, girusul anterior rostral (o parte a cortexului frontal implicată în reglarea răspunsurilor la emoţii n.r.) şi amigdala (o structură sub formă de migdală localizată în lobul temporal medial n.r.), se activează, spun cercetătorii. Aceleaşi zone sunt afectate de depresie, potrivit profesorului Elizabeth Phelps, coordonatorul studiului.