Fiecare an de studiu academic suplimentar poate întârzia declinul memoriei care precede maladia Alzheimer dar, după ce boala se instalează, capacitatea de memorare a persoanelor cu studii superioare scade mai repede, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani preluat de Reuters.
La studiu, care a început în anii '80, au participat 488 de persoane născute în perioada 1894 - 1908, cărora li s-a cerut periodic să efectueze teste de memorie. Pe parcursul studiului, 117 dintre participanţi au dezvoltat maladia Alzheimer sau o altă formă de demenţă.
Cercetătorii de la Colegiul de medicină Albert Einstein din cadrul Universităţii Yeshiva din New York, autorii studiului, au descoperit, în urma analizei datelor colectate, că fiecare an suplimentar de educaţie poate întârzia cu, în medie, 2 - 1/2 luni apariţia pierderilor de memorie care preced demenţa
Dar, în momentul în care pierderile de memorie şi-au făcut apariţia, capacităţile cognitive ale persoanelor cu studii superioare scad cu 4% mai repede pentru fiecare an suplimentar de educaţie.
Astfel, capacităţile cognitive ale unei persoane cu 16 ani de studii scad cu 50% mai repede faţă de capacităţile cognitive ale unei persoane cu doar patru ani de studii.
Cercetătorii cred că persoanele cu studii superioare sunt diagnosticate cu maladia Alzheimer mai târziu decât persoanele cu studii medii sau inferioare pentru că, deşi creierul lor a fost afectat, ei dispun de o "rezervă cognitivă" care le-a permis să ascundă şi să întârzie efectele demenţei.
Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă întâlnită în lume. Specialiştii estimează că, până în 2040, numărul persoanelor atinse de această degenerare cerebrală va creşte de la 24 de milioane, cifra actuală, la 81 de milioane.
Studiul a fost publicat în revista medicală Neurology.