Cercetătorii australieni au descoperit că bărbaţii care fac sex mai rar produc spermă de o calitate mai proastă decât cei care fac sex zilnic, contrar unor păreri tradiţionale, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Clinica de fertilizare in vitro din Sydney cred că acest lucru se întâmplă pentru că ADN-ul spermei este cu atât mai afectat cu cât aceasta rămâne mai mult în organism. Acest lucru duce la scăderea fertilităţii masculine şi contribuie la creşterea riscurilor de avort spontan în primele săptămâni de sarcină.
Specialiştii cred că descoperirea lor este foarte importantă pentru cuplurile care urmează tratamente de fertilizare. În cazul acestor tratamente, de obicei, medicii îi sfătuiesc pe bărbaţi să se abţină de la relaţii sexuale în zilele care preced prelevarea mostrei de spermă utilizată pentru fertilizarea in vitro.
Până în prezent s-a crezut că abstinenţa poate contribui la creşterea cantităţii de spermă şi îmbunătăţirea şanselor de concepere a unui copil.
La studiu au participat 40 de bărbaţi ale căror partenere nu au reuşit să rămână însărcinate prin fertilizare in vitro sau care au suferit avorturi spontane repetate. Toţi bărbaţii au respectat sfatul medicului şi s-au abţinut de la relaţii sexuale în timpul celor trei zile care au precedat prelevarea de spermă. Cercetătorii au descoperit că ADN-ul spermei acestor bărbaţi era distrus în proporţie mare.
După ce au făcut sex zilnic, timp de o săptămână, bărbaţi au fost din nou testaţi. Distrugerile ADN-ului din spermă au fost reduse, de data aceasta, cu 30%. Deşi cantitatea de spermă s-a redus, calitatea acesteia a crescut.
Studiul a fost prezentat la conferinţa anuală a Societăţii americane pentru medicină reproductivă.